Mișcarea Wake UP devine o forță în România!

Biblioteca Metropolitană din București a găzduit astăzi o nouă întâlnire a reprezentantelor mișcării ”Wake UP”, prima platformă  pentru susținerea drepturilor femeilor din România și a condiţiei lor în societatea modernă.

“Străbunica a luat bătaie. Bunica a luat bătaie. Mama a luat bătaie. Cele două surori ale mele au luat bătaie. Într-o zi, tata a săpat o groapă în curte și a aruncat-o pe mama acolo. A îngropat-o de vie. Dar s-a ridicat și a trăit.

Este doar o parte din mărturia cutremurătoate a unui tânăr care a rupt șirul de zeci de ani de violență. Mama lui, a scăpat. Și a ales să-și crească cei patru copii într-o lume fără violență. George Burcea, la 32 de ani, are doi copii. Două fete. După viața pe care a trait-o într-o familie încărcată de toate formele de abuz, George a ales să ofere soției și copiilor lui iubirea de care nu a avut parte. Și, prin povestea lui, prin realitatea pe care a trait-o, prin exemplul personal, s-a alăturat astăzi proiectului Wake UP.

Alături de Wake UP sunt și Maria Dragomiroiu și Monica Davidescu. Două artiste care luptă de mulți ani împotriva abuzului asupra femeilor. “M-am gândit… cu ce aș putea contribui, dacă eu nu am fost o persoană supusă abuzurilor? L-am adus pe George! Într-un fel, asta este lupta noastră, a artiștilor, să ajutăm această campanie și să facem toate femeile să înțeleagă că nu este nevoie să aștepte atât de mult până să caute ajutor”, a spus actrița Monica Davidescu.

“Iubirea l-a făcut să rupă modelul. Salvarea lui a venit când a găsit o ancoră. A ales să ofere ce nu a primit. Acolo este cheia!”, a spus Raluca Stănescu, de la Centrul “O nouă șansă”. Un alt partener care s-a alăturat mișcării Wake UP.

Alături de proiectul Wake UP a venit în sprijin și Poliția Română, reprezentată de comisarul șef Angela Chirvăsuță. “Rolul nostru este să-i învățăm pe oameni să-și cunoască drepturile și să acționeze. Dacă nu suntem solidari cine să ne ajute? Trebuie să fim atenți la toate simptomele celui de lângă noi pentru că doar așa îl putem ajuta. Trebuie să fii hotărât și să vrei să fii ajutat. Nu-ți retrage plângerea pentru că agresorul, dacă nu este pedepsit, te va bate din nou”, a spus comisarul șef Chirvășuță.

Sonia Simionov, jurnalist Observator – Antena 1 și Ambasador Wake UP: “parteneriatul cu Poliția Română este extrem de important. Pentru că noi avem acum pârghia prin care putem colabora direct cu cei care pot aplica legea. Noi, Wake UP, nu suntem 112, dar putem fi cei care să îndrume victimele către locul unde pot primi ajutor. Vrem ca această realitate din povestea fiecărei victime să nu rămână doar o poveste. Să căutăm și să găsim soluții. E clar că nu avem toate răspunsurile, dar cu certitudine vom căuta să avem măcar unul potrivit fiecărei situații.“

Alături de noi a fost, astăzi, și “Asociația Necuvinte”. Partener al campaniei Observator “Spunem NU Abuzului!” deja de trei ani, acum și partener Wake UP. “Violența se moștenește atât la nivel cultural, cât și familial. Avem nevoie de o educație adecvată pentru copii. Avem nevoie să combatem stereotipurile de gen. Trebuie să lucrăm ca o echipă și toți putem contribui la obținerea acestui scop comun”, a spus Monica Tudorache, de la Asociația Necuvinte.

Directorul Fundației pentru Dezvoltarea României, Trisi Cristea, susține că fără solidaritate nu există niciun rezultat. “Trebuie să fim uniți. Să ne înțelegem unii pe alții să să ne sprijinim. Se alătură acestui proiect din ce în ce mai multe femei și acesta e, în mod clar, un semn bun. În curând vom lansa platforma online a proiectului Wake UP. Site-ul va oferi cât mai multe date posibile pentru ca victimele să își cunoască drepturile și noi vom fi în contact direct cu persoanele care ne vor cere ajutor.”

”Am susținut și voi susține din tot sufletul astfel de inițiative pentru că este fundamental să ne adunăm în jurul aceleiași idei. Lansez un apel către toate femeile din România, să credem mai mult în noi, în potențialul nostru, în vocea noastră. Ar trebui să ne implicăm mai mult. Pentru că noi avem o contribuție esențială la ceea ce înseamnă viitorul României!”, a declarat Ramona Ioana Bruynseels, jurist și candidat la Președinția României, prezentă la întâlnire pentru a-și arăta susținerea față de mișcarea Wake UP.

Printre obiectivele prioritare identificate în cadrul mișcarii Wake UP se numără:

  1. Schimbarea încadrării infracțiunii de violență domestică de la infracţiune minoră la infracţiune majoră.
  2. Introducerea consilierii obligatorii a agresorului în vederea recuperării acestuia  şi a redefinirii masculinităţii.
  3. Educarea timpurie împotriva violenţei prin iniţierea unor acțiuni în rândul tinerilor pentru educație și atitudine faţă de violenţa fizică şi psihologică.
  4. Lansarea unui ghid de acțiune pentru victime.

Violența împotriva femeilor este o încălcare a drepturilor omului. În cele mai grave forme ale sale, violența împotriva femeii este o încălcare a dreptului la viață. De aceea reprezentantele mișcării Wake UP și-au propus să identifice cele mai bune și rapide soluții pentru protecţia efectivă a victimelor, îmbunătățirea accesului la informație, justiţie și la servicii utile.

În România, la fiecare 30 de secunde, o femeie este bătută. În fiecare an, victimele violenței în familie depun aproape 40 de mii de plângeri, dar asta nu este nici pe departe cifra reală a faptelor de violență. Chiar și așa, dintre toate aceste plângeri, doar 5% devin cauze în instanțele de judecată și mai puțin de 2% se soluționează cu condamnări.

en_US