Medicina stilului de viață creează premisele creșterii speranței de viață – aceasta este concluzia conferinței organizate de Senatul Științific al FDVDR.
Pe 8 si 9 decembrie 2021, Senatul Științific al FDVDR a organizat conferința cu participare internațională: ”Noi abordări privind longevitatea și încetinirea procesului de îmbătrânire”.
Obiectivele conferinței au fost:
- evidențierea celor mai noi abordări asupra longevității evidențiate de nutrigenomică și epigenetică, de bioingineria celulară și de neurotehnologii
- demararea unui studiu privind potențialul creșterii speranței de viață în România
În cadrul conferinței au avut loc 4 prezentări ale unor lucrări/proiecte de cercetare, care au evidențiat noi teorii privind longevitatea, susținute de către experți în domeniul gerontologiei.
Longevitatatea și creșterea speranței de viață sunt abordate prin prisma geneticii, a înțelegerii mecanismelor celulare, a stilului de viață și a tratamentelor de precizie, bazate pe ștințele omice.
Este prima conferință internațională prin care ne propunem să aducem mai aproape comunitatea gerontologilor din România, facilitând accesul celor implicați în cercetare și inovare din domeniul geronotolgiei, la rezultatele știintifice ale specialiștilor internaționali și pentru a dezvolta împreună proiecte care pot contribui semnificativ la creșterea speranței de viață.
Programul conferinței a fost:
8 decembrie 2021
“Inovatie în sănătate și creșterea longevității” – Dr. Marius Geantă, fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, București
“Genetics of aging and longevity” – professor Alexey Moskalev, Institutul de Biologie Komi din cadrul Academiei Ruse de Știinte, Komi, Federația Rusă
9 decembrie 2021
“Longevity of the Future” – professor Andrea Maier, Profesor în Medicină și Îmbătrânire sănătoasă, Director al Centrului pentru Longevitate, Universitatea Națională din Singapore
„ Mithocondrial Disfunction and Aging” – Guillermo Lopez Luch, Profesor de Biologie Celulară, Universitatea Pablo de Olavide, Sevillia, Spania
Speakerii conferinței au fost:
-
Guillermo Lopez Luch
Este profesor de Biologie Celulară la Universitatea Pablo de Olavide din Sevillia, Spania.
Studii asupra îmbătrânirii: Plecând de la ideea că îmbătrânirea este asociată cu deteriorarea celulară, Luch consideră că majoritatea componentelor celulare, în mod special mitocondriile, necesită regenerare continuă, pe toată durata vieții. Studiile sale sunt concentrate pe controlul eficient al biogenezei mitocondriale, pentru menținerea producției de energie, prevenirea stresului oxidativ endogen și controlul îmbătrânirii sănătoase.
Prezentarea temei abordate la conferință:
În prezentarea sa, prof. Lopez a analizat rolul mitocondriei în procesul oxidative, care induce senescența. Mitocondriile pot face față radicalilor liberi cu un antioxidant endogen, respectiv glutationul. Dar, dacă radicalii liberi sunt în cantitate mare, din cauza unui stil de viață impropriu, aceștia vor crea daune majore la nivel celular, între care deterioarea ADN-ului.
Concluzia studiului prezentării sale este următoarea: protejarea funcției mitocondriale reprezintă modalitatea de a crește speranța de viață.
-
Alexey Moskalev
Este profesor la Universitatea de Stat Syktyvkar din Rusia, doctor în biologie, cercetător științific la Institutul de Biologie Komi și membru al Academiei Ruse de Științe. Este Șeful Laboratorului de Tehnologii Geroprotective şi Radioprotectoare din Institutul Komi.
Studiile sale asupra îmbătrânirii: A studiat efectul radiațiilor ionizante cu doze mici asupra duratei de viață a tulpinilor de Drosophila, repararea ADN-ului și genele de apărare. A studiat, de asemenea, mecanismele de îmbătrânire, longevitate și rezistență pe animale, inclusiv posibilitățile de repararea a ADN-ului. A contribuit la crearea unei baze de date cu biomarkeri ai îmbătrânirii denumita “Digital Ageing Atlas”.
În cadrul conferinței, Prof. Moskalev a vorbit despre biomarkerii care pot indica vârsta biologică a organismului și despre posibilitatea de a controla, prin stilul de viață, expresia unor gene respoinsabile de îmbătrânire.
-
Andrea Maier
Este profesor în Medicină și Îmbătrânire sănătoasă, Director al Centrului pentru Longevitate din cadrul Universității Naționale din Singapore și profesor asociat la Vrije Universiteit din Amsterdam.
Teorie asupra îmbătrânirii: Cercetarea ei se concentrează, în special, pe senescență celulară și pe influența acesteia asupra bolilor legate de vârstă.
Ea studiază mecanismele celulare și moleculare care pot inversa procesul de îmbătrânire și este o susținătoare a restricției calorice, pentru prelungirea vieții.
Prezentarea temei abordate la conferință:
În cadrul conferintei, prof. Maier a avut o prezentare despre viitorul longevității și factorii care pot contribui pozitiv la creșterea speranței de viață. Ea a analizat proporția dintre bagajul genetic și stilul de viață ca factori determinanți ai îmbătrânirii, concluzionând că stilul de viață este definitoriu pentru longevitate. Aici a insistat asupra nutriției, restricției calorice, miscării fizice, stării mentale, odihnei.
Apoi a vorbit despre medicația senolitică (medicamente care pot înlătura celulele senescente). În prezent, sunt cateva medicamente aflate în faze clinice avansate, majoritatea fiind avizate în piață, pentru diverse afecțiuni.
Concluzia prof. Maier a fost că longevitatea este posibilă chiar și astăzi, controlând stilul de viață.