În parteneriat cu editura Litera and Fischer International lansăm o nouă provocare pentru cei pasionați de literatura universală. Zilnic vă propunem recenzia unei opere sau un autor de nivel mondial.
În ciuda evidentei ei expansiuni economice şi culturale, China rămâne o mare necunoscută pentru lumea occidentală. Multă vreme înconjurată de Marele Zid, apoi, după deschidere, înconjurată de un zid la fel de compact de prejudecăţi de sorginte colonială, întinsa ţară de la Răsărit este un actor global dificil de înţeles de către diplomaţia euro-atlantică, din cauza complexităţii ţesutului istoric şi cultural din care este alcătuită.
John Man, istoric şi scriitor englez, totodată cunoscut sinolog, întreprinde în Armata de Teracotă (carte publicată în limba engleză în 2007), o extrem de interesantă incursiune în mentalul colectiv chinez. Mai precis, în modul în care o împrejurare istorică şi o personalitate înzestrată cu un proiect politic şi de imagine pot pune bazele unei naţiuni.
Primul Împărat, cum este cunoscut până azi creatorul celebrei Armate de Teracotă, a fost şi este considerat până azi unul dintre cei mai importanţi, din istoria de cinci ori milenară a Chinei. El este creatorul ideii politice fundamentale, a unităţii naţionale, într-o perioadă (secolul al III-lea î. Hr.) în care în Europa, statele erau puţine, iar criteriile pe care erau alcătuite nu erau nicidecum cele naţionale. Nu numai primordialitatea ideii, ci şi succesul creaţiei politice a Primului Împărat ne uimesc până azi, căci, spre deosebire de toate celelalte state contemporane epocii Armatei de Teracotă, China există şi azi, în hotare şi în cadre mentale foarte apropiate de cele de atunci.
Istoriografia „construcţiei naţiunilor” nu este o noutate, desigur. Ea a apărut, în siajul şcolii istorice de la Anale şi datorită progresului unor discipline ca imagologia, încă de la sfârşitul anilor ’70. Însă John Man nu face greşeala de a aplica metodologia consacrată în studiul „naşterii” statelor europene la realitatea complexă şi complet diferită a Chinei. Sinolog şi scriitor, Man este înzestrat cu o remarcabilă fineţe interpretativă şi cu o mefienţă programatică faţă de clişeele cu care occidentalii încă se mai raportează, câteodată, la Extremul Orient. Analiza sa porneşte de la fapte şi de la decodarea complicatei ţesături semiotice pe care se bazează civilizaţia chineză.
Armata de Teracotă: Primul Împărat al Chinei şi naşterea unei naţiuni este o carte importantă şi pentru că, dincolo de procesul dinamic prin care Primul Împărat a pus temelia Chinei moderne, Man vede permanenţele spiritului chinez, trasând itinerarii mentale de-a lungul unei istorii lungi şi prestigioase. Ea este concepută sub forma unei istorii narative, completate însă de anexe şi bibliografii, menite să-i ajute pe cei interesaţi să meargă mai departe cu investigaţia. Astfel, autorul englez reuneşte rigoarea ştiinţifică şi supleţea naraţiunii, într-o construcţie inteligentă, ce vădeşte secolele de tradiţie britanică în cercetarea Orientului.
De prisos să adaug, Armata de Teracotă este o lectură obligatorie pentru cei interesaţi de fenomenul chinez.
Răzvan Voncu