Luni începe scoala – 11 sfaturi de organizare pentru parinti

“INCEPE SCOALA”, iata doua cuvinte care in mod sigur le umplu multor  copii inimile de tristete, iar pe a parintilor –  de bucurie. Asemenea unui  ritual anual si special al parintilor, este un moment bun sa ne intrebam:  cum ne putem ajuta copiii astfel incat acest nou an scolar sa fie mai  productiv din punct de vedere scolar, mai placut din punct de vedere social si  cat mai sigur pentru copiii nostri? Iata 10 sfaturi de organizare pentru parinti – de la Desprecopii.com.   

Evident, lista e deschisa si le puteti  oricand adauga pe ale dumneavoastra.

1. Organizati-va!

Lipiti pe frigider un calendar lunar sau anual pentru a pune in evidenta   evenimentele ce urmeaza, termenele etc. Ganditi-va si stabiliti impreuna cu   copiii programul de dimineata: ora de trezire, regulile si programul de la   baie, imbracatul, luarea unui mic dejun sanatos etc., fara   mofturi si fara vaicareli

2. Discutati problemele impreuna.

Organizati o “discutie planificata” cu fiecare dintre copii, daca aveti mai multi pentru a stabili obiectivele scolare pentru noul an. Exista lucruri de care se teme?
Aveti grija sa ii vorbiti despre asteptarile dumneavoastra fata de performantele lui  trebuie doar sa aveti grija ca asteptarile sa fie potrivite cu (sau poate un pic mai ridicate) si corecte, in functie de talentul si potentialul lui. Daca este un copil foarte inteligent, este rezonabil sa va asteptati sa ia note bune. Daca este un elev mediu, nu ridicati stacheta prea sus, incat sa fie sigur de la inceput ca va esua.

Amintiti-i ca ceea ce asteptati cu adevarat este sa munceasca mult si sa se straduiasca, indiferent care ii va fi         media generala la sfarsitul anului. Discutati despre asteptarile pe care le aveti in legatura cu temele. Construiti predictii pozitive (optimiste) satisfacatoare despre anul ce vine. Spuneti-i ca multi copii se tem de prima zi de scoala, dar ca stiti ca se va descurca foarte bine, ca intotdeauna. Amintiti-i despre lucrurile bune care i s-au intamplat anul trecut.

3. Discutati mai mult cu copilul.

Care ii sunt obiectivele din punct de vedere social? Are de gand   sa-si faca noi prieteni? Cum ar putea face asta? Ce provocari   sociale ar putea avea in acest an?
Intrebati-l despre ce anume i se pare important pentru statutul lui social din scoala de anul acesta (fiindca raspunsul poate fi diferit de cel de anul trecut).

Ce fel de haine, pantofi, rucsac, tunsori se poarta? Este important sa-i   dati acest tip de perspectiva adulta, dar aveti grija, statutul social este foarte important pentru noi toti si copiii nu fac exceptie. Deci nu ii   subestimati sentimentele si dorinta de a se integra social, ci incercati sa-l ajutati sa se integreze, in limitele valorilor, gusturilor estetice si   ale posibilitatilor financiare din familia dumneavoastra.
Permiteti-i sa-si aleaga rechizitele si hainele, dar in limitele unui buget stabilit in prealabil si aplicati votul de veto in situatii extreme (cum ar fi hainele indecente).  citeste mai departe

Sursa: www.desprecopii.com

en_US