Gheorghe N. Vasilache a predat timp de 44 de ani limba și literatura română la Școala Gimnazială cu clasele I-VIII „Tudor Pamfile”. În prezent este pensionar, dar de-a lungul carierei, atât ca profesor, cât și ca director al unității, a fost interesat de ridicarea performanțelor elevilor. A inițiat, la nivelul unității pe care o conducea, o serie de dezbateri și de experimente metodico-didactice în colaborare cu Centrul de Științe Sociale din Iași și cu Inspectoratul Școlar Județean Galați.
A considerat ca elevii îi sunt parteneri pe drumul cunoașterii, al formării lor ca oameni adevărați, iar pe coperta interioară a celor cinci cărți de specialitate publicate a scris dedicația: ,,Elevilor mei de ieri, de astăzi și de mâine”.
A fost convins că numai o pregătire de specialitate ireproșabilă îi conferă unui cadru didactic autoritate și prestigiu atât în fața colegilor, cât mai ales în fața elevilor și a părinților acestora. De aceea, a continuat să studieze mereu, să se perfecționeze din punct de vedere metodico-științific pentru a asigura elevilor o educație intelectuală normală. A fost mereu preocupat de folosirea acelor metode care pun accentul pe participarea activă, directă a elevilor la actul de predare-învățare, capabile să asigure un randament școlar superior.
Pasiunea pentru lingvistică și cercetare, preocuparea continuă pentru cultivarea limbii române în exprimarea orală și scrisă a elevilor (și nu numai) au fost țintele sale permanente. Din ele s-au născut preocupările științifice concretizate în numeroasele studii și articole de specialitate, precum și cele cinci cărți care se înscriu în sfera acțiunii mai largi de îngrijire a limbii române.
A fost desemnat responsabilul metodic al profesorilor de limba română din zona Tecuci (timp de 25 de ani), membru în Comisia Națională de Limba și Literatura Română din cadrul Ministerul Educației (1999-2003), nominalizat în colectivul însărcinat cu revizuirea programelor școlare.
A făcut parte de două ori din Comisia națională de corectare la faza națională a olimpiadei de limba română (Miercurea-Ciuc și Iași). A primit de trei ori la rând (1998-2010) gradația de merit și a fost distins cu ,,Ordinul Meritul pentru Învățământ, clasa cavaler” (2004), precum și cu ,,Diploma Gheorghe Lazăr, clasa I” (2005).
Performanțele elevilor săi, de la o școală de sat, nu se pot compara cu cele ale unor elevi de la marile licee. Au obținut doar mențiuni și premiul al III lea la faza județeană a olimpiadei de profil. În schimb, se mândrește cu alte performanțe: procentul de abandon școlar a fost mereu zero, marea masă a absolvenților clasei a VIII a au reușit pe primele locuri la examenele de admitere în licee, rezultatele la evaluările naționale la limba română au fost mult superioare mediei pe țară sau mai mari decât cele obținute în unele școli din mediul urban, așa cum rezultă din statistica aflată în arhivele școlii.
În iunie 2011, a părăsit școala în care a activat. A plecat cu sufletul împăcat că și-a făcut pe deplin datoria de dascăl.
[oqeygallery id=420]