Festival Internațional de Teatru pentru copii

Initiat in 2005, Festivalul International de Teatru pentru Copii “100, 1.000, 1.000.000 de povesti” gazduit de Teatrul Ion Creanga isi propune sa asigure vizibilitate fenomenului teatrului pentru copii, oferindu-i acestuia un cadru de reprezentare nationala si internationala, de promovare si evaluare.

Este singura manifestare de acest gen organizata in Bucuresti care isi propune in mod programatic sa se adreseze unui numar foarte mare de copii, cu varste cuprinse intre 1 si 12 ani, reprezentand categoria principala de beneficiari ai evenimentului.

Festivalul se desfasoara anual si are caracter competitional.

Ca recunoastere a valorii sale, festivalul a primit titulatura de Festival ASSITEJ, Asociatia Internationala a Teatrelor pentru Copii si Tineret – cea mai prestigioasa organizatie mondiala de profil.

Cea de a VIII-a editie se va desfasura in perioada 29 septembrie – 6 octombrie 2012.

Scriitoarea Carmen Dominte este marea castigatoare a editiei din 2012, textul sau, ”Lumea lui Paparin”, care a obtinut cel mai mare punctaj din partea juriului, urmand sa fie montat in stagiunea viitoare pe scena Teatrului Ion Creanga. Si la aceasta editie, misiunea juriului format din scriitorii Lucia Verona, Horia Garbea, Emil Mladin si Ioan Garmacea a fost una extrem de dificila, dintre cele aproape 30 de piese inscrise, alegandu-se cele trei care urmeaza sa fie prezentate ca spectacole lectura de catre actorii Teatrului Ion Creanga si sa fie incluse in antologia lansata in cadrul Festivalului International de Teatru pentru Copii ”100, 1.000, 1.000.000 de povesti”, care se va desfasura intre 29 septembrie si 6 octombrie la Bucuresti.

Astfel, marele premiu i-a revenit lui Carmen Dominte (care participa inca din 2007 la Concursul de Dramaturgie ”100, 1000, un milion de povesti”, multe dintre textele trimise fiind premiate la editii anterioare), pentru piesa ”Lumea lui Paparin”. Celelalte doua piese care vor face parte din antologie sunt: ”Don’t give up, mamaie”, de Ion Martin si ”Grea e viata de pitic”, de Gheorghe Truta.

Sursa: prokid.ro

en_US