Studenții caută soluții pentru exodul inteligenței în ROMÂNIA 

Studenții caută soluții pentru exodul inteligenței în ROMÂNIA

Exodul inteligenței din România către occident constituie un subiect intens ce nu se mai află în atenția autorităților în ultima perioadă.
✈️ În prima jumătate a anilor ‘90, odată cu deschiderea granițelor și disponibilitatea de noi drepturi și libertăți, fenomenul migrației a devenit din ce în ce mai accesibil pentru cei dornici să se aventureze ca protagoniști ai mobilității.
🌍 România a ajuns în scurt timp un stat cu o emigrație transformată într-un fenomen de masă, cetățenii săi părăsind teritoriul național în favoarea stabilirii permanente sau temporare în țările mai dezvoltate din Occident, mai ales în state ale Uniunii Europene, din care, la acea vreme, România nu făcea parte.
🔄 Dacă până în anul 2006, caracteristica migrației românești era reprezentată în mare parte de migrația temporară spre Occident pentru muncă a persoanelor cu studii cel mult medii, odată cu aderarea României la Uniune, la 1 ianuarie 2007, s-a produs o schimbare majoră în ceea ce privește profilul emigrantului român.
📊 Un studiu realizat în 2021 arată că, din 730000 de români, mai bine de jumătate dintre ei reprezintă tinerii între 16 și 24 de ani care sunt siguri că vor pleca în alte țări pentru a studia.
🧠 Participanții CSR din acest an și-au propus să găsească soluții concrete cu privire la această problemă națională, o criză care încetinește evoluția societății românești în ansamblul ei.
en_US