Tombolă cu premii. Concursuri de desen şi de astronomie. Experimente interactive de fizică. Muzică de inspiraţie astronomică. Expoziţie de fotografie astronomică. Prezentări multimedia despre Soare şi planetele Sistemului Solar. Acestea sunt doar câteva din coordonatele evenimentului „Cu mic, cu mare… dincolo de Soare“ programat să se desfăşoare sâmbătă, 8 octombrie, la Facultatea de Fizică de pe Platforma Măgurele.
Potrivit organizatorilor, momentul marchează începutul anului universitar şi Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic. Vizitatorilor li se promite o experienţă inedită, distractivă şi educativă. Şi asta pentru că noţiunile de astronomie, fizică şi astrofizică vor fi prezentate într-un mod interactiv şi atractiv de către cercetători cu experienţă. Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic se desfăşoară în fiecare an, în perioada 4-10 octombrie şi a fost instituită de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1999. Cele două date ne duc cu gândul la două evenimente marcante din istoria cuceririi spaţiului: 1) lansarea primului satelit artificial al Pământului – Sputnik 1, la 4 octombrie 1957 şi 2) intrarea în vigoare a primului tratat internaţional în domeniul activităţilor spaţiale de la 10 octombrie 1967.
De ce e important?
Pentru noi românii, 4 octombrie are o semnificaţie aparte şi pentru că reprezintă şi ziua de naştere a profesorului şi astronomului român Călin Popovici (1910–1977 astronomului şi profesorului român Victor Nadolschi (1911–1996). ). Pe plan internaţional, 4 octombrie reprezintă data când au intrat în vigoare modificările aduse calendarului iulian de către Papa Grigore al XIII-lea care a decis că ziua de joi, 4 octombrie 1582, devine vineri, 15 octombrie a aceluiaşi an. Anul acesta celebrăm şi centenarul astronomului și profesorului român Victor Nadolschi (1911 – 1996). De remarcat este că prezentările multimedia despre Soare şi planete vor însoţi vizitatorii „într-o călătorie virtuală dincolo de graniţele sistemului nostru solar, la distanţe greu imaginabile, în spaţii care până acum au putut fi vizitate doar de mintea umană“. Experimentele interactive au menirea de a stârni curiozitatea celor prezenţi privind fenomenele fizice care stau la baza lumii înconjurătoare. Ambientul manifestării beneficiază şi de expoziţia de fotografie astronomică semnată de Alex Tudorică – tânăr recunoscut internaţional pentru calitatea şi profesionalismul fotografiilor sale –, dar şi de muzică de inspiraţie… astronomică.
Cine ştie… câştigă!
Cei mai mici dintre vizitatori pot participa la un concurs de desen, iar elevii de şcoală generală şi liceu au ocazia să-şi dispute premiile puse în joc la concursul de astronomie. Toţi vizitatorii participă la o tombolă cu premii constând în postere, DVD-uri şi alte materiale cu tematică astronomică. Valoarea, puterea şi frumuseţea ştiinţei sunt demonstrate de experimentele demonstrative de mecanică, electricitate, optică, fizică moleculară şi fizica laserilor. Împătimiţii ştiinţei cerului de la Astroclubul Bucureşti sunt pregătiţi să prezinte cu harul povestitorului de ştiinţă istoria instrumentelor de observaţie, utilitatea şi aplicabilitatea lor. Toate pe 8 octombrie, de la ora 10 dimineaţa, la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti, strada Atomiştilor 405, Platforma Măgurele.
De reţinut
Organizatorii încearcă să asigure transportul grupurilor de elevi la Măgurele. Ei precizează că numărul maxim de participanţi de la o şcoală, elevi şi însoţitori, este de 24. Potrivit website-ului manifestării – http://www.prinunivers.ro/ – data-limită de înscriere este 1 octombrie 2011, iar solicitările trebuie adresate prin email la [email protected]. Dacă începerea anului universitar marchează un nou punct de plecare în formarea viitorilor intelectuali, World Space Week este sărbătoarea internaţională a spaţiului cosmic şi a contribuţiilor pe care le-a adus la îmbunătăţirea vieţii pe planeta noastră. Acestea sunt celebrate printr-o serie de evenimente dedicate profesorilor, elevilor, studenţilor şi tuturor celor care îndrăgesc spaţiul cosmic. Printre acestea şi „Cu mic, cu mare… dincolo de Soare“. Manifestarea este organizată de Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti, Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ şi Institutul de Ştiinţe Spaţiale.
Foto: www.scoalaedu.ro