“Sunt nervoasa!” striga fetita ta de trei ani in timp ce pleaca nervoasa din camera. Dupa 10 minute de plans, vine inapoi si spune “Sunt trista.” Pe cand ajung in stadiul de prescolari, majoritatea copiilor stiu sa recunoasca sentimentele puternice precum furia, tristetea, bucuria. Ne invatam copiii ca este normal spuna cand s-au suparat. Totusi, uneori uitam sa oferim profunzime vocabularului emotional al copiilor nostri pentru a stiu cauza pentru care se simt intr-un anumit mod.
Dezvoltarea unui vocabular emotional este important pentru ca astfel un copil stie cum se simte si isi poate da seama si de sentimentele celor din jur. Este crucial ca cel mic sa isi poata dezvolta abilitatea de a empatiza cu cei din jur.
Un copil care poate citi indiciile emotionale isi poate cladi si mentine prietenii deoarece isi poate da seama de reactiile celorlalti copii si poate raspunde intr-un mod adecvat la ele.
Totusi, capacitatea de a citi aceste indicii si de a sti cum sa raspunda la ele nu vine in mod natural in cazul copiilor – ei trebuie invatati. Ca adulti, stim ca exista complexitate in orice experienta si de aceea invatam copiii cum sa isi gaseasca cuvintele potrivite pentru ceea ce simt.
Prin invatarea unor cuvinte specifice, copilul va reusi sa vada ca exista o anumita gama de emotii si va invata cum trebuie sa raspunda cand se confrunta cu ele.
Exista un numar de moduri prin care parintii iti pot ajuta copiii sa isi imbunatateasca vocabularul emotional, incepand prin actiunea de exprimare a propriilor emotii folosind o gama mai larga de cuvinte.
De exemplu, in loc sa lasi copilul sa se manifeste in felul lui atunci cand DVD player-ul nu functioneaza, ii poti spune ca este frustrat si iritat pentru ca nu se poate uita la filmul dorit. Insa largirea vocabularului emotional nu functioneaza intotdeauna.
Iata cateva metode:
* Poti incepe cu jocul oglinzii. Stai fata in fata cu copilul tau astfel incat sa fiti oglinda celuilalt. Prezinta o expresie faciala si pune-l pe cel mic sa ghiceasca ce sentiment doresti sa exprimi si pune-l si pe el sa reproduca aceeasi expresie. Pe masura ce jocul progreseaza, pune copilul in fata unei oglinzi adevarate astfel incat sa vada cum arata fata sa atunci cand este surprins, iritat sau bucuros.
* Creeaza o “vanatoare” de emotii. Ofera copilului o carioca si un teanc de reviste. Apoi el sa gaseasca imagini cu oameni care isi exprima diversele emotii. Cand ii gaseste, pune-l pe cel mic sa incercuiasca imaginea si sa povesteasca un moment in care s-a simtit la fel.
* Fa o lista cu sunetele pe care emotiile le fac. Munceste impreuna cu copilul tau pentru a identifica sunetele care indica diferite emotii. Desigur, stie ca “off” si “trist” merg impreuna, insa s-ar putea sa nu stie ca “Uuf” se potriveste cu “stangacia” sau ca “Hmmph” se poate potrivi cu “gelozia”.
* Cititi povesti impreuna. Exista multe carti minunate pentru copii prin care acestia reusesc sa isi dezvolte vocabularul emotional.
De departe, cea mai buna metoda de a largire a vocabularului emotional se face prin etichetarea emotiilor pe care copilul nu le recunoaste. La urma urmei, vorbind cu copilul despre gama larga de emotii, ii invatam sa invete mai multe despre ei.
Sursa: utilecopii.ro