Dezvoltarea imaginatiei la copii

Albert Einstein spunea ca “imaginatia este mai importanta decat cunoasterea. Caci cunoasterea defineste tot ceea ce stim si intelegem in prezent, in timp ce imaginatia ne arata tot ce am mai putea descoperi si crea”.

Intr-adevar, destul de multa lume accepta faptul ca a avea o imaginatie bogata este un lucru bun, care transforma modul de a  se juca al copiilor, ii ajuta sa stabileasca relatii de prietenie si creeaza o  lume interioara care poate fi  o extraordinara sursa de placere pe tot  parcursul copilariei.

Cu toate acestea, adeseori uitam ca imaginatia ajuta si la  edificarea unei gandiri originale, baza tuturor acestor idei si  solutii creative, care sunt atat de apreciate aproape intotdeauna in viata.

Sfaturi utile pentru parinti si copii

1. Nu ocoliti jocurile de moda veche

Incercati sa-i limitati copilului timpul petrecut in fata  televizorului sau cu jocurile pe computer.

Si asta nu pentru ca aceste activitati ar fi nocive in sine, ci pur si simplu  pentru a face in mod deliberat loc unor preocupari mai imaginative.

Incurajati jocul imaginativ de moda veche, punand la dispozitia copilului o  recuzita simpla: perne vechi si cutii goale de carton, o tava cu nisip,  cauciucuri vechi etc.

2. Spuneti povesti impreuna

Realizati un ritual de familie din faptul de a spune povesti  impreuna.

De pilda, puteti organiza din cand in cand o cina de poveste unde o persoana  incepe sa spuna o poveste inventata de ea, dupa care ceilalti, pe rand, continua  povestea respectiva, fiecare adaugand cateva propozitii.

Povestile pot fi magice si ciudate, pe masura gustului dumneavoastra – cu cat  introduceti mai multe detalii senzoriale (descrieri de culori,  mirosuri, emotii etc.), cu atat mai bine.

3. Rolul cartilor de povesti

Folositi carti de povesti pentru a stimula imaginatia  copilului dumneavoastra.

Exista tot felul de intrebari  la care puteti apela.

Alegeti intrebari  care sa nu aiba un raspuns clar, ci care sa stimuleze discutii interesante si  placute despre personaje, despre cauzele care le-au determinat comportamentul,  despre ce s-ar fi putut intampla mai departe.

Acest  gen de discutii nu numai ca imbunatatesc imaginatia  copilului, ci pot ajuta si la dezvoltarea unei mari empatii si intelegeri,  copilul devenind astfel mai receptiv si mai perspicace.

De asemenea, il ajuta si la luarea deciziilor si la rezolvarea unor probleme  prin eforturi proprii.

Avem tendinta sa presupunem ca toti copii sunt imaginativi din  nastere, dar de multe ori este surprinzator cat de limitata poate fi  (sau a devenit) aceasta capacitate.

Poate pentru ca in zilele noastre copiii isi au fantezia in laptopuri, deci e  mai putina nevoie sa-si creeze propriile lumi si idei noi.

Imaginatia creeaza visul

Scolile  ajuta cu siguranta.

Ele fac o treaba minunata in promovarea dezvoltarii imaginatiei, in special  in primii ani, iar acest lucru continua, in cea mai mare parte, punandu-se  accent pe invatarea de a scrie poezii si povesti.

Totusi, putine scoli o aplica cu adevarat intr-un sens mai larg, urmarindu-se  mai degraba informatiile necesare pentru examenul urmator.

Si totusi, imaginatia este vitala pentru a  putea reprezenta o scena istorica, pentru a putea intelege  caractere atat din trecut, cat si din prezent sau pentru a face pasii necesari  in intelegerea mai avansata a matematicii sau a stiintei.

A fi cu adevarat imaginativ inseamna sa poti contempla o  realitate diferita de aceea in care traim.

Este o caracteristica vitala pentru oricine nu se multumeste doar cu ceea ce  i se da, ci doreste sa participe la imbunatatirea lucrurilor, fie ca este vorba  de stilul sau de viata, de ocupatie sau de societate.

Exista multe lucruri minunate pe care un parinte le poate face pentru a  reinvia aerul de mister si magie care tinde sa devina o raritate in stilul de  viata modern.Iata cateva idei de la care puteti porni.

Sursa: www.prokid.ro

en_US