Despre cursul de biologie susținut pe platforma de e-learning Școala FDVDR

curs biologie online platforma eLearning

PREMIERĂ la Școala FDVDR

Despre cursul de biologie susținut pe platforma de e-learning Școala FDVDR

Cursul de biologie a fost anul acesta o premieră la Fundația Dan Voiculescu și totodată o provocare pentru copiii pasionați de știință fiind segmentat pe două teme importante:

  1. noțiuni generale despre genetica umană, proiectul genomului uman, cum se transmit anumite boli genetice și cauzele acestora;
  2. Cursul de nutriție bazat pe anumite principii alimentare, valoarea nutrițională a alimentelor corelată cu vărsta elevului, alinierea meselor cu ciclul circadian precum și efectele consumului exagerat de zahăr în organism;

Fiecare dintre noi suntem fascinați de ordinea, armonia și frumusețile naturii. Este fascinant deoarece  călătoria începe demult în timp și spațiu acum 3.8 miliarde de ani și continuă către viitorul nu prea îndepătat când ingineria genetică și biotehnologia care se ocupă cu sinteza artificială de gene și transferul de gene de la o specie la alta, vor avea un cuvânt important de spus în medicină și  industria alimentară .

Genetica reprezintă cheia descifrării chintesenței  vieții pe planeta noastră. Codul genetic unește,  dincolo de barierele de specie, întreaga diversitate a lumi vii, de la cele mai simple bacterii la cele mai complexe organisme.

Punctul culminant la cursul de genetică l-a atins discuțiile despre Proiectul Genomului Uman, ce urmărește cartografierea celor 35.000 de gene ale ADN-ului precum și identificarea succesiunii a celor peste 3 miliarde de perechi de baze azotate din care este alcătuit ADN-ul. Cunoașterea acestui proiect revoluționar permite să cunoaștem cum sunt creați oamenii și modul cum se deteriorează acest cod la oamenii bolnavi.

  • Suntem în pragul unei revoluții genetice care va schimba lumea!
  • Cum putem modifica acest cod genetic și cum putem eradica bolile?
  • A fost descoperită o proteină care poate modifica una din cele 3 miliarde de litere din ADN!
  • Asta ne permite să creem plante și animale artificiale;

Astăzi în revoluția genetică ce se referă la  eradicarea unor boli putem vorbi de INSERȚIA GENICĂ folosind complexul CRISPR. Astfel în celulă pe lângă acest complex este introdus un fragment ADN ai unei celule străine. După ce complexul a scindat materialul genetic al celulei, fragmentul de ADN străin se poate lega de capetele tăiate și gena nouă poate fi incorporată în genom.

Există rezultate promițătoare în cercetările de inginerie genetică în tratamentul cancerului. La Universitatea din Pennsylvania, s-au efectuat modificări genetice ale celulelor sistemului imunitar al bolnavilor de cancer. Acestea au fost inserate în organismul pacienților cu speranța că vor distruge celulele canceroase.

Cursul de genetică a stărnit interes pe de altă parte în ceea ce privește transmiterea genetică a unor boli. Plecănd de la conceptul genetic că omul are un set de 46 de cromozomi și fiecare moștenește o copie maternă și o copie paternă avem în consecință caracteristici similare cu părinții.

Uneori se poate produce o mutație în una din cele două copii ale genei ce împiedică gena să funcționeze normal. Această modificare poate determina o boală genetică. Bolile genetice pt apărea la orice vârstă și poate afecta orice organ.

Bolile genetice se pot clasifica în boli :

AUTOZOMALE – dominante  POLIDACTILIA), prezența unui deget în plus sau recesive ( ALBINISMUL- absența pigmenților melanici în piele, păr, unghii).

HETEROZOMALE ( DALTONISMUL ȘI HEMOFILIA), incapacitatea de a distinge roșu de verde sau  incapacitatea de coagulare a săngelui.

Factorii genetici pot fi implicați în transmiterea unor boli genetice. O boală nu poate fi 100% genetică. Dacă un părinte are o genă modificată, fie va transmite gena normală sau gena modificată. Fiecare copil are șanse 50% de a moșteni gena modificată sau 50% să moștenească gena normală.

În concluzie, cursul de biologie a contribuit și contribuie la interesul pentru știință și tehnologie în rândul elevilor aducând completări în ceea ce privește noțiunile de biologie asimilate la școală.

PROF.  IONIU ANGELA

en_US