”Dacă mi s-ar oferi ocazia să zbor în Cosmos sau pe Lună, nu aş sta nicio clipă pe gânduri”, Dumitru Prunariu, la 70 de ani

”Dacă mi s-ar oferi ocazia să zbor în Cosmos sau pe Lună, nu aş sta nicio clipă pe gânduri”, Dumitru Prunariu, la 70 de ani

La mulți ani, Dumitru Prunariu!

Anul acesta s-au împlinit 41 de ani de la primul și singurul zbor al unui cosmonaut roman în spațiul cosmic.

Dumitru Dorin Prunariu este singurul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al Agenției Spatiale Europene (ESA). În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.

Originar din Brașov, Dumitru Dorin Prunariu s-a născut pe 27 septembrie 1952. A absolvit Liceul de Cultură Generală nr. 4 din localitate, apoi Facultatea de Inginerie Aerospaţială, Universitatea Politehnica Bucureşti (1976), cu specializarea inginerie aeronautică. A devenit inginer stagiar la IAR Ghimbav unde a lucrat timp de un an; ulterior, în cartea „La cinci minute după cosmos”, scrisă împreună cu realizatorul de emisiuni TV Alexandru Stark, avea să spună că dacă nu ar fi fost cooptat în detașamentul cosmonauților, ar fi construit la uzină, împreună cu soția, elicopterele și avioanele atât de râvnite în copilărie.

Elev fiind, a devenit membru al Cercului de Aeromodelism de la Casa Pionirilor din Brașov, unde construia modele de planoare și de avioane, visând să devină constructor de aparate de zbor. La 17 ani când a cucerit premiul republican la Concursul de Creații Tehnice „Minitehnicus” și a primit carnetul de membru ”Minitehnicus” cu nr. 103. Peste 11 ani avea să devină cel de-al 103-lea pământean care a ajuns în Cosmos!

Este autorul a peste 50 de lucrări, cărţi și articole apărute în reviste de specialitate.

Dumitru Prunariu este membru de onoare al Academiei Române, membru al Comisiei de Astronautică a Academiei Române și președinte al acesteia din 2015, membru corespondent al Academiei Internaţionale de Astronautică, fiind și membru în consiliul de conducere, membru al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic,  membru de onoare al Academiei Americano-Române de Arte și Științe (California, SUA), membru al Academiei Europene de Științe și Arte.

en_US