Cum să crești un geniu fără să-i furi din copilărie (II)

www.bonaonline.ro

Jocurile interactive îi dezvoltă creierul
Cercetările științifice au demonstrat-o. Într-un experiment făcut pe animale s-a constatat că în cazul viețuitoarelor care aveau case frumos construite, cu jucării și labirinturi, mărimea creierului a crescut cu 25%. Același lucru se întâmplă și cu oamenii. Cumpărându-i copilului jucării frumoase sau jucării care stimulează creativitate, nu doar cheltui bani, ci investești în creșterea unui mic geniu. Dacă tot i-ai cumpărat anumite jocuri, nu le lăsa în dulap de frică să nu le strice. Lasă-l să se bucure de ele și să aleagă cu ce i-ar plăcea să se ocupe când va crește mare.

Ar fi ideal dacă copilul ar avea următoarele lucruri în casă:

  • Vopsele (există chiar vopsele pentru bebeluși, comestibile), plastilină, hârtie colorată, foarfecă pentru copii, lipici;
  • Lego;
  • mingi;
  • colțul sportiv – aparate nu foarte mari, care pot fi depozitate în casă sau afară, în cazul în care stați la curte;
  • diverse seturi: bucătării, căsuțe pentru fetițe, garajuri, ateliere pentru băieței;
  • instrumente muzicale (tobă, clopoței, tamburine, sintetizatoare pentru copii);
  • jucării moi (nu sunt recomandate copiiilor sub un an).

Nu există copii cărora nu le-ar plăcea să se joace, sunt însă copii care nu știu cum să se joace pentru că părinții nu îi învață. Știm, ești surprins, dar într-adevăr așa este – și jocurile de asemenea trebuie învățate. Pentru asta nu trebuie să depui mare efort: îi arăți un anumit joc, vă jucați puțin împreună, îl lauzi pentru rezultate remarcabile, ulterior îți poți continua treaba. Copilul se va juca în continuare dacă îi va fi pe plac activitatea. În același timp și imaginația va lucra, fapt care contribuie la dezvoltarea diferitor părți ale creierului.

Cu cât îi arăți mai multe desene, cu atât va memora mai multe

Fals. Dacă o să-i arați desene din enciclopedie, fii sigură că le va uita la fel de repede cum le-a reținut. Doar desenele simple cu reprezentări ale unor obiecte pe care copilul le vede destul de des vor avea efecte pozitive. Îl vor ajuta pe cel mic să-și dezvolte rapid vocabularul și chiar îl vor ajuta ulterior la scris. 5 minute alocate zilnic pentru acest exercițiu poate face minuni!

Dacă îi pui muzică clasică, va deveni un geniu

E demonstrat că muzica lui Mozart activează activitatea cerebrală. Se pare că un elev dacă va asculta creații de-ale lui Mozart înainte de un examen, va rezolva mai multe exerciții decât unul care nu a ascultat muzică. De asemenea, japonezul Masaru Ibuka avertizează: dacă nu ai auz muzical, nu-i cânta micuțului tău cântece de leagăn pentru că și cel mic nu va avea auz muzical, iar pentru a „corecta” această „eroare” vei avea nevoie de un psiholog foarte bun.

Un alt sfat pe care îl oferă japonezul este că nu e bine să-i cumpărați bebelușului jucării cu același motiv muzical. La fel, atenție la volum!

Sportul îi stimulează încrederea în sine
Deși multe mame nu atrag atenția asupra acestui aspect, ar trebui, pentru că psihologii spun că sportul e mult mai important decât orice altă activitate: limbi străine, informații enciclopedice sau alte activități intelectuale. Se pare că activitățile în aer liber stimulează foarte mult creierul copiilor și nu doar atât. S-a constatat că, de exemplu, urcatul pe scări sau pe diverse construcții special amenajate pentru copii contribuie la creșterea încrederii în sine.
Reieșind din cele expuse mai sus îți recomandăm:

  • Ocupă-te de dezvoltarea copilului tău de la o vârstă cât mai fragedă. Veți avea doar de câștigat.
  • Dacă ai de ales între o lecție de pian și o plimbare, alege varianta a doua. O faci pentru sănătatea copilului tău.

Sursa: bonaonline.ro

en_US

Stay up to date with the latest news

Stay up to date with the latest news! Subscribe to our newsletter.

You have successfully subscribed to the newsletter. Thank you.