Cel mai probabil știi deja cel puțin o limbă străină. Însă, în cazul în care vrei să mai înveți încă una, află că nu este absolut necesar să urmezi cursuri costisitoare – poți studia oricând pe cont propriu! Cum înveți de unul singur o limbă străină, descoperă în continuare!
1. Investește timp
În momentul în care te-ai hotărât să înveți o limbă straină, indiferent care ar fi aceasta, străduiește-te să petreci cât mai mult timp “cufundat” în ea. Cu alte cuvinte, ascultă, citește, scrie, vorbește și studiază în limba respectivă. Dacă pornești de la zero, informează-te pe Internet asupra unor cursuri gratuite/tutoriale pe care le-ai putea folosi la început de drum (dar și ulterior). De asemenea, ideal ar fi să găsești vorbitori nativi care sa te ajute cu pronunția. Spre exemplu, un site util este livemocha.com.
2. Ascultă și citește în fiecare zi
Pe masură ce faci progrese, obisnuiește-te să asculți și să citești cât mai mult în limba respectivă. Ideal, pentru a reuși să o deprinzi cât mai repede, ar fi să aloci timp studiului în fiecare zi. Chit că ai o mulțime de alte activități în program, folosește-te de timpii morți pentru a mai învăța ceva în limba străină pe care vrei să o asimilezi: în autobuz în drum spre facultate/serviciu, la coadă la secretariat/facturi, etc. Pentru a nu te plictisi și a abandona studiul, alege muzică și lecturi plăcute. Treptat, vei vedea că începi să înțelegi tot mai mult, pe măsură ce te obișnuiești cu limba.
3. Concentrează-ți atenția pe cuvinte și propoziții
Un vocabular de cuvinte, construit în timp, îți va fi cu siguranță util. Chiar dacă nu îți place să înveți pe de rost, află că ai nevoie să știi cât mai multe cuvinte și expresii (și felul în care se formează acestea) pentru a te putea descurca într-o limbă străină. Pentru a-ți ușura demersul, apelează la lecturi și audiții în limba respectivă astfel încât să le reții în context și să nu resimți procesul de asimilare ca pe o corvoadă. Bineînțeles, pe masură ce îți îmbogățești vocabularul, nu uita să exersezi comunicarea orală! Nu îți face probleme că nu vorbești perfect – în timp, vei reuși să comunici tot mai bine (în special dacă discuți cu un vorbitor nativ care te poate corecta și învăța cel mai bine).
4. Asumă-ți responsabilitatea
În mod cert, vor exista multe momente când îți va veni să renunți. Nu este tocmai ușor să înveți o limbă străină, însă, dacă îți dorești cu adevărat să o faci, asumă-ți responsabilitatea asupra dememersului tău și învață să depășești obstacolele. Găsește materiale de studiu atractive, recompensează-te pe masură ce faci progrese, etc. Vei vedea că, în timp, îți va fi tot mai ușor să continui să înveți lucruri noi, după ce ai reușit să îți formezi o bază solidă.
5. Bucura-te de noua limbă
Atâta timp cât nu te obligă nimeni să înveți o limbă străină, de ce te-ai stresa? Indiferent de dificultățile întâmpinate, este important să te bucuri de limba pe care ai ales să o înveți pe cont propriu și să nu uiți nicio clipă că o faci de placere. În orice caz, nu ezita să ceri ajutorul atunci când te simți împotmolit, nici să apelezi la cursuri specializate, dacă ajungi la concluzia că ți-ar fi mai utile decât studiul de unul singur.
Articol preluat de pe www.calificativ.ro