Miercuri, 9 octombrie 2019, la Biblioteca Metropolitană București, a avut loc prima conferinţă din cadrul proiectului ,,România ta” cu tema ”Păstrarea identității naționale și unitatea generațiilor de azi și din viitor”.
Proiectul ”România ta” a fost lansat în luna septembrie a acestui an de către Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, cu scopul de a construi o platformă pentru românii din țară și din afara granițelor, care să contribuie la recâștigarea sentimentului apartenenței la aceeași națiune și a respectului față de valorile acestei țări.
Conferința a fost susținută de marea sportivă Gabriela Szabo și Plutonierul Adjutant al Armatei Române, Eugen Mănăilă, rănit în teatrul de operațiuni din Afganistan, în 2010, membru al lotului României la Jocurile Invictus, două persoanalități contemporane care au avut și au o contribuție semnificativă la promovarea României și a valorilor spirituale, culturale și civice ale acestei țări.
La eveniment au participat elevi și profesori de la școlile din București, care au dorit să aibă un dialog cu cei care au dat conținut și valoare românismului.
Evenimentul care a avut loc la Biblioteca Metropolitană din București deschide seria conferințelor care vor avea loc în perioada următoare în școlile și liceele din București și din regiunile istorice ale țării, susținute de personalități din diverse domenii.
Gabriela Szabo a făcut performanţă pentru România și este una dintre marile sportive ale acestei țări, fiind desemnată, în 1999, cea mai bună atletă a lumii și cea mai bună sportivă a Europei. Ea le-a vorbit participanților la conferință despre ce o face să se simtă româncă, ce a motivat-o să rămână în România, cum e viaţa unei campioane, care a fost cel mai greu moment din cariera sa şi care sunt valorile la care ea ţine cel mai mult.
Eugen Mănăilă este un exemplu de curaj şi patriotism. El a fost rănit rănit în Afganistan, în 2010, când soldaţii români au fost atacaţi de talibani, iar unul dintre vehicule a sărit în aer. Acesta le-a povestit copiilor despre ce înseamnă să lupţi pentru România, să te simţi cu adevărat român, dar şi cum să găseşti forţa să lupți pentru viața ta.
„Când eram în căruțul cu rotile, am zis: Trebuie să te ridici în picioare!“. Și așa a făcut, după şase operații suferite în mai multe spitale și şase luni petrecute într-un scaun cu rotile.
Eugen Mănăilă a luptat pentru România, iar acum promovează în sport şi în viaţa profesională aceleaşi valori în slujba cărora s-a pus şi în armată: camaraderia, patriotismul, recunoștința față de înaintași.
Obiectivul major al proiectului ”România ta” îl reprezintă o reconstituire a „naţiunii române mari” pentru cei aproape 29 milioane de români din ţară, din diaspora şi din comunităţile istorice. Vrem să desenem o hartă mentală în care, indiferent de locul în care ne aflăm, să vibrăm româneşte prin valorile identităţii noastre.