Daniela Mihai-Vasiliu, profesorul coordonator al Cursului de Educație prin Arte Vizuale, din cadrul Clubului de Excelență, vă propune un concurs inedit!
Ascultați fiecare act al baletului ”Spărgătorul de nuci” (https://youtu.be/mis0O8CZk90) și alegeți un fragment care v-a impresionat. Reprezentați vizual atmosfera creată, folosind contraste de culori potrivite și elemente de limbaj plastic din cele mai variate (linii, puncte, forme, pete de culoare). Imaginea creată poate fi un peisaj, o compoziție cu personaje, o scenă desprinsă dintr-o poveste sau un joc ritmat de forme abstracte.
 
Așteptăm lucrările voastre într-un comentariu. Cele mai frumoase vor fi premiate cu cărți din categoria albumelor de artă! Acestea vor fi trimise după încheierea stării de urgență!

Data limită: 10 aprilie 2020

Câștigătorii vor fi anunțati pe 11 aprilie 2020!
”Spărgătorul de nuci” este unul dintre cele mai faimoase balete ale lui Ceaikovski. Acesta l-a scris în anul 1892, inspirat de basmul omonim al lui E.T.A. Hoffman. Muzica a fost gândită pentru o orchestră numeroasă și un cor, și aduce în prim-plan un instrument cu claviatură, care scoate un sunet magic și care era aproape necunoscut publicului în acea perioadă – celesta.
 
Muzica lui Ceaikovski ne ajută să înțelegem ce gândesc și ce simt dansatorii pe scenă – fără să rostească vreun cuvânt. Totodată, ne creează în minte imagini înainte de a vedea decorul.
 
Ritmul galopant al soldățeilor alternează cu notele melancolice, flautul delicat contrastează cu bătăile timpanului, pasajele în care domină celesta cu sunetele sale gingașe completează atmosfera ludică a tabloului. Notele clarinetului seamănă cu sunetul picăturilor de rouă, iar
 
Clarinetul bas cântă note care curg în cascadă aducând o undă de veselie. Ritmul jucăuș definește întreaga operă, iar dansul notelor alternează cu schimbări de tempo și dinamică.
Daniela Mihai–Vasiliu este artist plastic, doctorand și membru al Uniunii Artistilor Plastici
en_US