Comunicat de presă: Petrache Poenaru, unul dintre marii inventatori români

Omul de știință și inventatorul român, Petrache Poenaru și personalitatea sa creatoare vor face obiectul discuțiilor din cadrul unei noi conferințe despre marii inventatori români, organizate de Fundaţia Dan Voiculescu, prin Senatul Științific, în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană Bucureşti. Conferinţa va avea loc miercuri, 13 iulie 2011, începând cu orele 17.00, la sediul central al Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti, în sala Mircea Eliade.

În cadrul celei de-a treia conferințe despre marii inventatori români, prof. univ. dr. ing. Ștefan Iancu va discuta cu tinerii despre personalitatea creatoare a omului de știință Petrache Poenaru, a cărui invenție a revoluționat domeniul instrumentelor de scris, contribuind astfel la crearea unui obiect utilizat astăzi de miliarde de oameni.

Tocul cu rezervor de cerneală “Poenaru”, precursorul stiloului modern, elimina zgârieturile de pe hârtie și scurgerile nedorite de cerneală și propunea soluții pentru îmbunătățirea părților componente, astfel încât să asigure un flux constant al cernelii și posibilitatea înlocuirii unor piese.

La numai 28 de ani, Petrache Poenaru brevetează primul toc rezervor din lume, mai întâi la Viena, apoi la Paris în 1827, cu titlul “Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală” și devine astfel deținătorul primului brevet de invenție obținut de un român.

Tot despre el, s-a spus și că a creat drapelul tricolor. Despre personalitatea sa creatoare și despre rolul său în dezvoltarea inventicii vor vorbi la conferințele despre marii inventatorii români: prof. univ. dr. ing. Ștefan Iancu – cel care a publicat, pentru prima dată în România, în facsimil, dosarul invenției lui Petrache Poenaru în cartea “Istoria protecției invențiilor în România” (Editura Academiei Romane, 1998), realizatorul radio Răzvan Dolea și alți invitați. Discuțiile vor fi moderate, și de această dată, de jurnalistul de știință Cătălin Mosoia, editor la Ziarul Științelor.

Henri Coandă, Petrache Poenaru, Herman Julius Oberth, Traian Vuia, Nicolae Paulescu, Ştefan Procopiu, Dragomir Hurmuzescu sunt numai câteva nume din seria inventatorilor de marcă, adevăraţi pionieri care au aşezat România la loc de cinste în istoria ştiinţei ştiinţei şi tehnicii. Evocarea muncii şi realizărilor lor constituie nu doar un omagiu adus acestor mari personalităţi, dar şi o invitaţie la continuitate.

În acest scop, Fundația Dan Voiculescu, prin Senatul Științific, a inițiat conferinţele despre marii inventatori români, în care se creează un spaţiu al dialogului intelectual, centrat pe descoperirile şi poveştile de viaţă ale românilor care au schimbat și marcat istoria universală. De fiecare dată, discuţiile sunt orientate spre tematica raportului dintre inovaţie şi progres în dezvoltarea societăţii şi modul în care ideile de azi au şansa de a se transforma în invenţiile şi realizările societăţii de mâine.

Participarea la conferinţe este liberă.

Conferințele se adresează tinerilor, dar şi tuturor celor interesați de lumea științei și a inventicii.

en_US