Joi, 11 noiembrie 2010, începând cu ora 14:30, în sala Robert Schuman a Academiei de Studii Economice din București va avea loc prima dezbatere din cadrul concursului “Dezbate România”. Proiectul încurajează cultura dezbaterii și oratoriei în rândul tinerilor.
“De ce rămânem sau de ce plecăm din România!?”, ““Mai are România valori!?”, “Sunt oare tinerii anului 2010 incapabili de performanţă!?”, “Tinerii cu performanţe sunt sau nu recunoscuţi în România!?” sunt întrebări și probleme care îi preocupă pe tineri și la care, mulți dintre ei, încearcă să găsească răspunsuri argumentate. „DEZBATE ROMÂNIA” este cadrul în care tinerii au posibilitatea să-și expună și susțină părerile, organizate conform rigorilor unui concurs de acest tip, în pro și contra.
Conceput sub forma unui concurs, proiectul „DEZBATE ROMÂNIA” va consta în patru dezbateri, care vor oferi finaliștii care se vor confrunta în finala ce va avea loc la Palatul Parlamentului. În cadrul fiecărei dezbateri, vor exista două echipe, (fiecare formată din 5 membri, studenți ai aceleiași facultăți), una susținătoare a ipotezei pro şi una susținătoare a ipotezei contra.
Prima temă pentru care vor căuta argumente pro și contra, două dintre cele opt echipe, care au trecut de etapa selecției, va fi “Reprezintă emigrarea o soluție pentru tinerii din România?”. Seria de dezbateri va fi moderată și jurizată de specialistul în comunicare Lucian Mândruță. Au acceptat invitația de a face parte din juriu și de a evalua argumentele și discursul echipelor participante în concurs: Directorul de comunicare BCR Corneliu Cojocaru, cantautorul Florin Chilian, realizatorul tv Mihai Morar și scriitorul Daniel O. Bejan.
În luna decembrie, în finala concursului, argumentele celor mai bune echipe vor fi dezbătute chiar în Palatul Parlamentului. Premiul acordat câștigătorilor va fi de 1.000 de euro. Acestuia i se va adăuga un premiu special: invitația de a participa la o dezbatere televizată în cadrul emisiunii “Nimic important”, realizată de Lucian Mândruță la Antena 2.
“DEZBATE ROMÂNIA ” este un proiect iniţiat și susținut de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României şi Societatea Civilă pentru Educaţie şi Informatizare, în parteneriat cu: Senatul Studențesc al Academiei de Studii Economice din București, Asociația Studenților din Universitatea București , Asociația Studenților în Științe Politice – Universitatea București și Asociaţiei Studenţilor la Jurnalism şi Comunicare.