Recunoaste. Nu mai ai teme, nu iti mai trebuie fotbal sau iesit in oras. Timpul tau inseamna acum calculator. Cu greu te dezlipesti de el si atunci doar de gura parintilor. Mai mult, ei stiu ca cea mai grea pedeapsa este”fara calculator” si se folosesc din plin de instrumentul de tortura.
Cum ii convingi insa sa te lase mai mult la calculator?
1. Fii rezonabil! Fa-ti temele, nu-ti lasa lucrurile la intamplare, evita conflictele cu parintii! Daca nu au motive de repros, le va fi mai greu sa iti spuna sa inchizi calculatorul!
2. Convinge-i de aspectul util al calculatorului! Proiecte in powepoint, functii de excel, photoshop. Toate aceste programe pe care tu stii deja sa le folosesti iti sunt utile atat acum, la scoala, cat si mai tarziu, in viata. Explica-le ca orice loc de munca vei avea, va fi nevoie sa stii sa folosesti un calculator.
3. Fa un efort sa inveti lucruri utile! Nu-ti pierde timpul in fata calculatorului numai cu jocuri si navigat pe internet. Vei vedea cat de utile sunt multe dintre programele pe care le poti rula pe calculator: fie ca e vorba de un simplu document word, fie ca ajungi la lucruri mai complexe precum programe de editat poze sau chiar programare, este important ca parintii tai sa isi dea seama ca inveti si lucruri utile.
4. Nu pierde noptile in fata calculatorului! Stiu ca in fata calculatorului tentatia e mare si de multe ori nu iti dai seama unde zboara timpul. Dar daca dimineata nu te poti trezi pentru scoala din cauza unei nopti pierdute la calculator, parintii vor simti ca e necesar sa iti limiteze timpul acordat calculatorului.
5. Nu pune monopol pe calculator! Niciunui parinte nu ii place sa joace rolul de arbitru in certurile dintre copii. Asta inseamna sa stabilesti de comun acord cu fratii tai un program cu care sa va impacati. Daca va certati intre voi pentru calculator, parintii vor avea tendinta sa il interzica in totalitate. Mai bine sa imparti decat sa ti se ia cu totul!
Oricat de mult iti place insa sa stai in fata calculatorului, nu uita ca este sanatos sa iti petreci timp si in aer liber, eventual sa practici si un sport. In plus, aminteste-ti de cate ori intri pe o retea de socializare online, ca o prietenie nu inseamna doar chat sau comentarii la o poza haioasa. Petrece-ti asadar timp si cu prietenii tai si nu uita ca un calculator nu reprezinta decat o unealta, nu un prieten.
Sursa: calificativ.ro