Bejinaru Ana, profesoară de chimie la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, peste 38 de ani a pregătit multe generaţii de militari de carieră.
„Motivaţia pentru care am ales profesia didactică.
La liceul de fete „Carmen Sylva” din Botoşani am avut profesori model de pregătire, ţinută, comportare şi exigenţă măsurată în activitatea cu elevii. I-am îndrăgit atât de mult încât am dorit să devin ca ei.
Influenţată de remarcabilul profesor de biologie (Haller, „Mister cutiuţă”), la absolvire, m-am orientat către Facultatea de Ştiinţe Naturale (Universitatea „Al.I. Cuza”-Iaşi), unde am ales secţia pedagogică naturale-chimie. Facultatea a fost dificilă, fiecare sesiune cuprinzând cinci-şapte examene grele.
La repartiţia guvernamentală (Bucureşti, 1956) am obţinut chimia la Şcoala medie Truşeşti-Suceava. Acolo, postul era ocupat. Inspectorul regional şef (A. Riemer) mi-a încredinţat funcţia de director (şi ore de chimie pentru întregirea normei), în locul învăţătorului care nu mai avea dreptul să funcţioneze în această calitate
Am depăşit cu bine pionieratul ca dascăl stagiar (în mediul rural) şi conducător de primă instituţie şcolară raională, cu responsabilităţi în îndrumarea a cinci şcoli generale din vecinătatea liceului, implicarea în răspândirea ştiinţei şi culturii, colectivizarea agriculturii şi alte activităţi obşteşti (1956-1958). M-am bucurat de tot sprijinul din partea adjunctului, colegilor, contabilului şi secretarei, beneficiind de cazare/masă la internatul şcolii şi de severitatea inspectorului raional şef – Rohozneanu.
În urma căsătoriei am fost transferată la Liceul Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenaesc. A fost şansa mea de a mă realiza, aici, la nivelul foştilor mei dascăli.” Bejinaru Ana
[oqeygallery id=541]
*Descrierile profesorilor sunt redate intregral conform rubricii „DESPRE MINE”, prezente în formularul de înscrieri.