Ateliere de dezvoltare personală

*

Atelierul de dezvoltare emoţională adresat copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani , urmăreşte dezvoltarea unor abilităţi de adaptare la mediul social contemporan al copiilor și este structurat în patru şedinţe ce vizează fiecare câte o competenţă emoţională şi/sau socială.

Suportul de oferire a mesajului prin care se transferă competenţele este: povestea, dialogul, jocul şi desenul, ca instrumente familiare copiilor de această vârstă.

Printr-o modalitate interactivă şi creativă OBIECTIVELE cursului oferă posibilitatea de:

· autocunoaştere,

· de creştere a încrederii în forţele proprii,

· de acceptare a deciziilor celorlalţi,

· de mărire a capacităţii de comunicare şi relaţionare cu ceilalţi,

· de adaptare la situaţiile de viaţă,

· rezolvare de probleme

· de descoperire a noi resurse menite să ducă la dezvoltarea inteligenţei emoţionale pentru prevenirea tulburărilor emoţionale.

*

Atelierul de dezvoltare personala pentru preadolescenţi este un program destinat copiilor cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani. Acest program este conceput ca un instrument de susţinere a unei dezvoltări armonioase a copiilor, de cunoştere de sine dar şi de contact cu exteriorul, într-o perioadă sensibilă din viaţa lor: preadolescenţa.

În funcţie de climatul din familie, de mediul social în care cresc, de grupul de prieteni, ei se raportează la valorile şi modelele din jur şi îşi construiesc propria personalitate. Uneori, se întâmplă ca în această perioadă să se închidă în ei, să caute răspunsuri la întrebările care îi frământă în locuri sau anturaje neadecvate. Prin acest program, încercăm să le fim alături şi să le răspundem la întrebări, să îi ghidăm pe calea descoperirii de sine, să îi învăţăm modalităţi noi de exprimare şi relaţionare cu celilalţi şi mai ales să îi spijinim în demersul lor de a se structura ca personalitate distinctă.

Scopul terapeutic al Atelierului de dezvoltare personală este de a produce o îmbunătăţire în dezvoltarea preadolescentului, de a asigura  o mai bună cunoaştere de sine şi de a-l ajuta să conştientizeze dorinţele, nevoile si opiniile sale de cele ale părinţilor sau altor persoane importante din viaţa lor.

Prin intermediul acestui atelier, preadolescenţii vor învaţa:

  • Să se cunoască pe sine şi să se accepte aşa cum sunt, cu calităţi şi defecte;
  • Să îşi dezvolte încrederea în sine şi să îşi cunoască propriile limite;
  • Să îşi exprime propriile emoţii, să depaşească blocajele din comunicare, să rezolve conflicte prin strategii care apelează la resursele proprii ;
  • Să comunice într-o maniera clară şi asertivă cu ceilalţi, putând să se facă înţeleşi şi la rândul lor să-i înţeleagă pe ceilalţi;
  •  Să îşi dezvolte capacităţile cognitive (gândirea, limbajul, memoria şi atenţia)
  • Să coopereze şi să lucreze în echipă pentru atingerea unui scop;
  • Să intre în contact cu furia, agresivitatea, frustrarile lor, şi să le descarce într-un mediu securizant și printr-un mod care să nu provoace disfuncţionalităţi;
  • Să îşi stabilească obiective realiste şi pe care le pot îndeplini;
  • Să-şi definească identitatea de gen.

en_US