Atelier de Astronomie în Grădina Valorilor Românești

Pentru o zi, copiii care au ales să își petreacă timpul liber în Grădina Valorilor Românești, au devenit, alături de părinți, astronomi amatori. Pentru unii a fost primul contact cu lumea științelor, pentru alții a fost o nouă experiență care le-a permis să fie visători, însă cu toții au vrut să vadă mai mult decât o fotografie pe ecranul propriului calculator.

În cadrul evenimentului Senatului Științific al Copiilor, dedicat Astronomiei, copiii au făcut o scurtă călătorie în împrejurimile sistemului nostru solar, devenind din ce în ce mai atrași de misterele acestuia. Ei au fost curioși să afle ce se întâmplă în spațiul minuscul pe care umanitatea în ocupă, în contrast cu Universul uriaș care ne înconjoară și de ce este important să explorăm spațiul.

Despre cât de mici suntem în comparaţie cu restul Universului și de ce măsurăm distanţele în ani lumină au aflat participând nu doar la atelierul de astronomie, ci și la cel de Realitate Virtuală Educativă. Dar au avut parte și de o zi pe stația spațială, prin intermediul atelierului National Geografic Learning, care a avut aceeași temă, importanța astronomiei, uneia dintre cela mai vechi științe.

Printre beneficiile evenimentului pentru părinte și copil se numără dezvoltarea abilităţilor de comunicare și colaborare cu alte persoane, descoperirea Universului și a Sistemului Planetar, cunoașterea unor instrumente de observare astronomică, stimularea curiozității și deschiderea lor spre o cultură științifică bogată.

În cadrul acestor ateliere organizate de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în Grădina Valorilor Românești, micuţii pasionaţi de astronomie şi cei pur şi simplu curioşi să exploreze cerul înstelat al nopţii au parcurs o călătorie de milioane de ani lumină, pornind de pe Terra, spre galaxiile cele mai îndepărtate ale Universului.

Cu răbdare şi umor, într-o atmosferă relaxată, copiii au învățat „să se orienteze pe cer”. Au descoperit ce este aceea o stea căzătoare, cum au apărut, de fapt constelaţiile, ce se întâmplă atunci când e eclipsă şi cum ar fi viaţa pe altă planetă. Şi, mai ales, au afla, în sfârşit, răspunsul la dificila întrebare „De ce e cerul albastru?”

en_US