Alexandru Mironov împlinește astăzi 80 de ani
Astăzi, profesorul, scriitorul, jurnalistul, matematicianul, realizatorul de emisiuni radio și TV și deschizătorul de drumuri în universul literaturii române de Science-Fiction, AlexParticipanti_Curs GROWTH MINDSET andru Mironov, împlinește 80 de ani.
Alexandru Mironov este membru al Senatului Științific al FDVDR și senior-editor al revistei “Ştiinţă & Tehnică”. Începând de astăzi, revista apare sub egida Academiei Române.
Profesorul Alexandru Mironov a scris mai multe volume şi peste 3.500 de articole de ştiinţă şi SF publicate în reviste de specialitate.
El a desfășurat o bogată activitate de popularizare a științei și a „science – fiction”-ului în cadrul Radiodifuziunii și a Televiziunii Române, în principal ca realizator al emisiunii săptămânale „Știință și imaginație” de pe TVR 1, prezentată împreună cu Mihai Bădescu. A publicat 16 volume și este autorul a peste 1.000 de articole. Este editorialist principal al revistei “Știință și tehnică”.
A deținut diverse funcții în redacția revistei Știință și tehnică (un timp Director Onorific), în prezent făcând parte din consiliul editorial și semnând articolele editoriale ale revistei, sub titlul „În direct cu NASA”.
Este președinte al Asociației Române de S.F., Pro Con S.F., membru al World S.F., al Asociației Internaționale a Profesioniștilor din S.F., delegat național al Societății Europene de S.F.
În perioada 28 august 1993 – 11 decembrie 1996 a fost ministru al tineretului și sportului.
Povestirile ştiinţifico-fantastice i-au fost publicate în peste 25 de antologii şi almanahuri de ştiinţă şi imaginaţie, între care: “O planetă numită anticipaţie” (1985), “Nici un zeu în cosmos” (1985, în colaborare), “Povestiri ciberrobotice” (1986, în colaborare), “Povestiri despre invenţiile mileniului III” (1986, în colaborare), “Cosmos XXI. Întâmplări dintr-un univers al păcii” (1987, în colaborare), “Cronici microelectronice” (1990, în colaborare), “Cronici metagalactice” (1990, în colaborare).
Alexandru Mironov a primit numeroase distincţii naţionale şi internaţionale, printre care: Marele premiu pentru film ecologic (Festivalul European de film de Televiziune Triest, 1983), Premiul Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune (1991), Premiul de Excelenţă al Uniunii Ziariştilor Români pentru întreaga activitate (2003), Diploma de excelenţă a Academiei Române (2003), Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2007), Premiul de excelenţă UNESCO pentru popularizarea ştiinţei (2007), Distincţia “Great Minds of the XXI Century”, acordată de American Biographical Institute (2008), Diploma de Onoare acordată de Academia Română, Institutul Naţional de Cercetări Economice, Centrul de Studii şi Cercetări de Biodiversitate Agrosilvică “Acad. David Davidescu” (2009), Diploma de Excelenţă a Academiei Române pentru activitatea de popularizare a ştiinţei (2010), Premiul APTR pentru emisiunile de ştiinţă (2012), Doctor Honoris Causa al Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava (2013), Premiul de Excelenţă pentru “O viaţă dedicată competitivităţii Ştiinţei şi tehnicii” din partea Iniţiativei pentru Competitivitate – INACO (2018), conform site-ului https://usr-literaturacopii.ro/.