Cea de-a 4-a conferință WEBDIDACTICA, organizată recent, de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, a avut că temă “Securitatea informatică și siguranța copiilor în mediul online”. Experți în IT, comunicare, psihologie și reprezentanți ai autorităților publice au prezentat cele mai noi informații despre cum să ne protejăm copiii, în mediul online, de amenințările care au luat amploare în ultimii ani.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Centrul Educațional de Excelență în Programare, Robotică, IT și Matematică, IT Level și cu sprijinul Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică și al Direcției de Poliție a Municipiului București
Reprezentatul Comisiei Europene, Iris Abraham, prezent în cadrul Conferinței Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, a oferit mai multe informații despre Strategia Uniunii Europene privind drepturile copiilor, disponibilă în toate limbile și accesibilă tuturor. Prin această strategie statele trebuie să se asigure că fiecare copil este respectat în mediul online. Concret se implementează banarea reclamelor care nu au un content potrivit copiilor sau conțin viruși dar și programe care învață copiii cum să facă diferența între real și fals.
De ce nu este bine să postăm tot ceea ce facem
Petru Kovaci, Security Engineer, IT Security & Coding Trainer at ITLevel a explicat că distribuirea a cât mai puține informații personale este cât mai benefică. Acesta a dat exemplu postările din vacanță în care prietenii de pe Facebook știu că suntem plecați într-un anumit loc timp de o săptămână.
Kovaci a mai spus că cei mici experimentează foarte des cyberbulling-ul: “Acest fenomen poate fi redus, dar nu stopat. Pentru a reduce acest fenomen, părinții trebuie să își educe copilul să nu actioneze în postura de agresor. Copiii care experimentează cyberbulling pot întră în depresie, se izolează de ceilalți și pot acționa chiar aceștia din postura agresivă.”
El a adăugat că trebuie să înțelegem că ceea ce spun ceilalți nu reprezintă în mare parte ceea ce suntem cu adevărat. Expertul a mai spus că în cazurile în care s-au confruntat cu simptomele unui cyberlbullying părinții trebuie să îl susțină și ajutorul unui specialist nu ar trebui exclus.
Kovaci a trecut în revistă și o serie de amenințări online, făcute de obicei de grupurile de crimă organizată:
– phising (mail-uri, mesaje, atacatorul intră în conversație cu tine și încearcă să obțină informații (bancare, adresa, să te păcălească să dai click pentru a evapora sume de bani)
– malware (viruși de zi cu zi)
– randsomware (nu mai putem accesa datele personale și trebuie să plătim o suma de bani pentru a fi decriptate, chiar dacă plătim nu este sigură reprimirea datelor)
Expertul a insistat pe faptul că este important să nu oferim datele de contact și să nu comunicăm cu persoane pe care nu le cunoaștem.
Ce pericole ne pândesc la conectarea online
Ana Maria Stancu, Membru Boardul euRobotics, fondatator al centrului de învățare în domeniul roboticii și Programării RoboHub a explicat care sunt pericolele în ceea ce privește securitatea la conectare. “Ruterul wifi este cea mai periculoasă intrare în ceea ce privește securitatea cyber. Parolele puternice și schimbarea periodică a acestora este foarte importantă. Email-urile pot conține viruși. Informațiile sunt personale, iar acestea nu se oferă, mai ales străinilor”, a explicat Stancu.
În ceea ce privește amenințările la nivel psihologic, prezentarea Gabrielei Maalouf, Psiholog, Psihoterapeut și NLP trainer pentru copii și părinți, a cuprins detalii demne de luat în seamă mai ales de părinți.
Psihologul a explicat că faptul că le dăm copiilor gadgeturile de la vârste cât mai mici ne ajută să le concentrăm atenția într-un anumit loc și astfel ne putem face treaba liniștiți, dar aceste gadgeturi au efecte negative asupra lor. “Ne este greu să gestionăm durata pe care o petrecem în fața ecranelor. Deseori suntem păcăliți de aparențele de pe rețelele de socializare. Copiii sunt adesea păcăliți pe rețelele de socializare. Datoria adulților este să îi protejeze pe cei mici de pricolele online și să îi educe în privința acestora. Viitorul aduce și mai multă tehnologie și de aceea trebuie să știm să le utilizăm și cum să ne ferim de pericole. Dacă am prezenta gadgeturile sub formă unor instrumente de învățare, percepția celui mic ar putea fi alta.
Ce efect au jocurile pe mobil asupra minții
Psihologul a explicat ce efecte au jocurile pe mobil asupra minții: “aceste jocuri oferă recompense imdiate (creierul secretă dopamină, hormonul plăcerii), le dezvoltă o dependență care, înaintând în vârstă, poate avea efecte colaterale grave (dependență de alcool, jocuri de noroc).”
Maalouf a adăugat că și în cazul jocurilor educative, durata pe care o petrece un individ în față unui ecran poate afecta mintea. “O limita pe care e bine să o punem copilului atunci când depășește timpul petrecut pe telefon. Nu este bine să strigăm pentru că e posibil să fie în punctul culminant al jocului și îi poate crea frustrare. Este bine să ne așezăm lângă copil și să îi vorbim frumos, atunci când termină jocul să îi propunem o altă activitate pentru a fi cât mai satisfăcătoare pentru copil”, a spus psihologul.
Cum învățăm ce gândește infractorul online pentru a ne feri eficient
La conferință a fost prezent și reprezentantul autorității publice în domeniu, Mihai Guranda, Manager Superior Securitate Cibernetică, Direcția Generală Reglementare și Control a Direcției Naționale de Securitate Cibernetică a României.
Acesta a spus că proiectul național de conștientizare și siguranță online, platforma lansată în timpul pandemiei, este educațională și are că scop creșterea nivelului de conștientizare (fiind un instrument practic nu doar teoretic). “Această conține diverse quiz-uri de tip cyber pe care utilizatorul să le parcurgă pentru a vedea cum ar gândi atacatorul. Ajută că atunci când cineva întră pe o pagină web, să știe să identifice capcanele online”, a spus Guranda.
Un alt reprezentant al autorității publice prezent la conferință, a fost și Ion Bogdan, inspector Principal de Poliție Serviciul de Analiză și Prevenire a Criminalității la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.
Acesta a povestit că șantajul este adesea întâlnit în mediul online. “Datele de pe card nu se dau pentru a primi bani. Se poate oferi doar ibanul, numele și prenumele dacă vrem să fim în afară oricărui pericol”, a explicat inspectorul de poliție. Acesta a adăugat că se fac adesea vizite în școli prin care polițiștii îi învață pe copii despre infracțiuni, cum să recunoască amenințările din mediul online și fizic, șantajul în mediul fizic și online, fraudele online.
De HERE puteți descărca prezentarea partenerilor noștri de la IT Level.
Speaker: Petru Kovaci, Security Engineer, IT Security & Coding Trainer at ITLevel, deține numeroase certificări internaționale de top în domeniul IT, cu peste 5 ani experiență în securitate cibernetică și automatizare.
Mai jos aveți ghiduri de bune practici, puse la dispoziție de DNSC👇
Ghid – Primii pasi in siguranta in viata digitala (dnsc.ro)
Povești – Siguranta Online
Conferința poate fi vizualizată aici👇