În cadrul Conferinței WEBDIDACTICA Educațional cu tema ”Educația financiară în școli”, care a avut loc pe 28 februarie, s-au înscris 1469 de persoane.
La eveniment au participat live peste 700 de oameni din comunitatea educațională din România, cei mai mulți dintre ei fiind profesori din ciclul primar și gimnazial, educatori dar și studenți și psihopedagogi, economiști sau consilieri educaționali.
Speakerii conferinței au fost nume sonore din domeniul economico-financiar din România și din SUA:
- Adrian Vasilescu – economist, jurnalist, consilier al Guvernatorului BNR
- Silvia Bogdan, Președinte Școala de Valori, licențiată în Management și Inginerie Economică, Locul 7 în Topul experților și influencerilor financiari din România, în 2022 (realizat de financer.com).
- Radu Georgescu, economist, antreprenor, Managing Partner la CFO Network, inclus în Topul experților și influencerilor financiari din România.
- Manuel Oancia, consultant în strategii de afaceri la Washington DC, Președinte US Institute of Business and International Development și al US Institute of Diplomacy and Human Rights, recompensate, în 2015, cu Premiul de Merit pentru Diplomație Economică.
- Roxana Bucur, antreprenor, psihopedagog, fondator al platformei ”Psihologia Banilor”, cofondator Money 4 Kids, autor de cărți de educație financiară pentru copii.
- Adrian Măniuțiu, realizator și prezentator TV, fondator al platformei online integrate EM360, și al agenției de marketing Photomedia EM360 Group, Ambasador al Antreprenoriatului în cadrul proiectului ”Antreprenor 2020-2022″.
Pentru acest eveniment, am încheiat 8 parteneriate noi, care s-au concretizat în promovarea evenimentului, fie pe canalele de Social Media ale acestora, fie în publicațiile online.
- Ziarul News
- Ziarul BURSA
- Școala de Valori
- Future Economy
- Asociația ”Strigăt pentru Educație”
- Revista PSYCHOLOGIES România
- EM360 GROUP
- Dream Big Media
Tema propusă pentru această conferință, ”Educația financiară în școli” a fost una de mare actualitate, foarte viu dezbătută și analizată în ultima perioadă, în toate mediile din România, dar, mai cu seamă, în sfera educației, unde, dobândirea competențelor în domeniul financiar, a devenit imperios necesară, în educația modernă.
Evenimentul a avut ca scop facilitarea unui schimb de experiență între specialiști și profesorii din toată țara și promovarea unor bune practici în educaţia financiară.
Conferința a fost deschisă de Adrian Vasilescu, economist, jurnalist și consilier al Guvernatorului BNR, care crede cu tărie că educația financiară poate mișca lumea și chiar o mișcă.
Una dintre concluziile acestei conferințe a fost aceea că, educația financiară este esențială pentru copii, deoarece îi ajută să-și dezvolte anumite abilități și aptitudini care, în viitor, îi pot ajuta să devină niște adulți educați financiar, pentru a avea acces la un nivel superior al vieții.
Banii devin o sursă de probleme când nu știm să îi folosim, iar tinerii sunt cei mai expuși la dezorganizare financiară, aceasta a fost concluzia desprinsă din prezentarea cu tema: ”Cum se răsfrânge, în buzunarele noastre, lipsa unei educații financiare timpurii”, dezbătută de Radu Georgescu, economist, antreprenor, Managing Partner la CFO Network, inclus în Topul experților și influencerilor financiari din România.
O cercetare făcută de Personal Finance Education Grup din Marea Britanie arată că 75% dintre adolescenții de 15 ani au card bancar. Cu toate acestea, se pare că tinerii care au în jur de 20 de ani nu știu să își administreze finanțele și au datorii mai mari la bănci decât aveau părinții lor, la aceeași vârstă. Totodată, experții avertizează că deciziile financiare cu care se confruntă tinerii sunt mult mai grele decât cele ale generațiilor trecute. Și serviciile financiare devin din ce în ce mai complexe și este nevoie ca tinerii să aibă educația potrivită.
Pentru ca, pe termen lung, să poată lua decizii corecte, și să își poată asuma responsabilitatea pentru ceea ce fac, copii au nevoie de educație financiară încă de mici, cum se întâmplă în Statele Unite ale Americii. Aceasta este una dintre concluziile prezentării domnului Manuel Oancia, consultant în strategii de afaceri la Washington DC, Președinte US Institute of Business and International Development și al US Institute of Diplomacy and Human Rights, recompensate, în 2015, cu Premiul de Merit pentru Diplomație Economică, Special Guest al conferinței WEBDDACTICA din 28 februarie.
Roxana Bucur, antreprenor, psihopedagog, fondator al platformei ”Psihologia Banilor”, cofondator Money 4 Kids, autor de cărți de educație financiară pentru copii, le-a vorbit profesorilor din România despre cât este de important să începem planificarea financiară cât mai repede și să ne construim un comportament financiar corect care să ne ducă spre alegeri financiare inteligente. Iar acest lucru trebuie sa înceapă de la vârste fragede.
Conferința face parte din programul WEB Didactica Educațional, care oferă o serie de activități suport ce vin în sprijinul cadrelor didactice și altor profesioniști din domeniul educației, dar și al părinților.
Obiectivul acestei conferințe a fost acela de a valoriza interdisciplinaritatea, în predarea educației financiare și de a prezenta abordări inovative în activitățile de educație financiară, în scopul obţinerii performanţelor școlare, care permit asigurarea calităţii și inovației în educaţie.
În cadrul conferinței, am realizat un mic sondaj de opinie, pentru a afla răspunsul la 2 întrebări:
- Ați fost implicat, până acum, într-un program de educație financiară în școala sau instituția unde lucrați?
- Este important ca profesorii să fie sprijiniți, cu programe gratuite de educație financiară?
La prima întrebare, 45% dintre respondenți au răspuns cu ”DA”, iar 51% au răspuns cu ”NU”.
Iar la cea de-a doua întrebare, 88% au răspuns că este foarte important acest lucru, deoarece astfel pot evolua și se pot perfecționa, crescând eficiența și calitatea actului educațional.
Tu ce ai răspunde la întrebări?