Zeci de proiecte inovatoare premiate la INOVALIMENT
Printre cele mai interesante și inovatoare lucrări științifice prezentate în cadrul primelor două ediții INOVALIMENT se numără:
Premii acordate în cadrul primului Târg de Invenții și Inovații ”INOVALIMENT” 2020
Marele Premiu Științific
”Strategie inovativă de îmbunătățire a calității senzoriale a produselor alimentare prin utilizarea de ambalaje active”, Mihaela Canalis, USAMV Cluj
Categoria ”Inovație”
Premiul I – ”Co-microîncapsularea antocianilor din orez negru și bacterii lactice”, Carmen Bolea, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați
Premiul II – ”Model integrat de obținere a unui produs inovativ, destinat persoanelor cu afecțiuni metabolice – AmberCaps”, Laura MITREA, USAMV Cluj
Premiul III – ”Valorificarea sustenabilă a cojilor de ceapă, pentru dezvoltarea de ingrediente inovatoare funcționale”, Adelina Milea, FSIA Galați
Mențiune – ”Soluții inovative privind diversificarea gamei de produse de panificație funcționale cu stabilitate microbiologică extensa”, Bogdan Pacularu Burada, FSIA Galați
Categoria ”Biotehnologii”
Premiul I – ”Valorificarea subproduselor rezultate de la procesarea afinelor pentru obținerea de bioingrediente cu utilizări în industria alimentară”, Nicoleta Dermengiu, FSIA Galați
Premiul II – ”Procedeu de cultivare a levurilor din Rodhotorula Gracilis”, Alina Beșliu, Institutul de Microbiologie și Biotehnologie, Republica Moldova
Premiul III – ”RiBioMush – Produs bioactiv din ciuperci sălbatice comestibile, pentru îmbunătățirea amprentei microbiene din colon”, prof Emanuel Vamanu, USAMV București
Mențiune – ”Abordare tehnologică integrată pentru dezvoltarea unui produs sustenabil și inteligent” – ASTRO
Categoria ”Alimentele Viitorului”
Premiul I – ”ARUNA benefica® – Substitut hipoglucidic al pâinii”, Pure Intention SRL
Premiul II – ”N-Food” – Carlos BENDEZU, Universitatea ”Les Andes” din Venezuela
Premiul III – ”ProGutrient – produs sustenabil pentru îmbunătățirea microbiotei intestinale la indivizii cu obezitate” – Diana PLAMADA, USAMV Cluj
Mențiune – ”Apa alcalină cu zinc și argint ”- Dr. Sorin Adrian Mărgineanu
Concluziile prezentărilor și ale conferințelor științifice din cadrul INOVALIMENT 2020 au susținut direcțiile în cercetare alimentară, care își propun valorificarea rezidurilor alimentare, care devin adevărate surse de compuși biologic activi, stoparea risipei alimentare și înlocuirea produselor de sinteză, din componența alimentelor, cu ingrediente naturale, obținute prin valorificarea rezidurilor de fructe și legume.
Premii acordate în cadrul primului Târg de Invenții și Inovații ”INOVALIMENT” 2021
Principalele criterii care au stat la baza acordării premiilor au fost: gradul de noutate și factorul ”wow”, utilizarea tehnologiilor emergente și aplicarea principiilor economiei durabile, eficiența implementării și aplicabilitatea proiectelor, precum și potențialul pieței.
Comisia de evaluare a fost formată din specialiști din mediul universitar și reprezentanți ai mediului de business din România.
Premiul Special INOVALIMENT 2020
”Ingrediente naturale cu funcționalitate multiplă pe bază de extracte antocianice din coji de vinete și bacterii lactice co-microîncapsulate și aplicații ale acestora” – lucrare prezentată de o echipă a Facultății Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunărea de Jos, Galați. Inventatori: Condurache Nina-Nicoleta, Bahrim Gabriela Elena, Râpeanu Gabriela, Stănciuc Nicoleta.
Secțiunea ”Tehnologii alimentare”
Premiul I ”Procedeu de obținere cremă funcțională de brânză” – lucrare înscrisă de o echipă a Universității Tehnice a Moldovei, coordonată de Aliona Ghendov.
Premiul II ”Băutură destinată persoanelor cu dislipidemie” – lucrare înscrisă de echipa Faculății de Știinta și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați.
Premiul III ”Jeleu pe bază de pudră de Psyllium și suc de fructe” – lucrare înscrisă de o echipă a USAMV Cluj, coordonată de Carmen Pop – Băutură destinată persoanelor cu dislipidemie.
Mențiune: ”Desert Savory Cream” – lucrare înscrisă de o echipa a USAMV Timișoara, coordonată de Delia Dumbravă.
Secțiunea ”Biotehnologii Agricole”
Premiul I ”Noutate în România: Asimina cu gust unic și aromă de fruct tropical” – lucrare înscrisă de o echipă a USAMV București, coordonată de prof dr. Florin Stanică și Andrei Tabacu.
Premiul II ”Fructele de kiwi produse în România – calități și posibilități de valorificare” – lucrare înscrisă de o echipă a USAMV București, coordonată de prof dr. Florin Stănică și Andrei Tabacu.
Premiul III ”Curmalul chinezesc – o specie pomicolă nouă pentru valorificarea arealelor expuse deșertificării”, lucrare înscrisă de o echipă a USAMV București.
Mențiune: ”Procedeu de obținere a polifenolilor din tescovina de struguri” – lucrare înscrisă de o echipă a Universității Tehnice din Republica Moldova.
Inovația si tehnologiile emergente reprezintă criterii principale în aprecierea lucrărilor științifice, motiv pentru care acordăm disticții speciale unor lucrări complexe.
Secțiunea ”Inovație”
Premiul I ”Sistem de trasabilitate digitală bazat pe tehnologia blockchain și cod QR cu aplicabilitate în industria lactatelor si industria alimentară in general” – lucrare înscrisă de o echipă a USAMV Cluj, coordonată de Asist. Dr. Andrei Borșa.
Premiul II ”BIOXVACCINI- Sisteme naturale fenolice de protecție antioxidantă pentru lipide alimentare obținute din specii de arbuști din genul Vaccinium și evaluarea bioaccesibilității pe parcursul digestiei gastrointestinale” – lucrare înscrisă de o echipă a USAMV București, formată din Oana Bujor, Mona Popa.
Premiul III ”Metodă sustenabilă de ambalare ecologică a pâinii tradiționale fără aditivi, de 1-4 kg” – lucrare înscrisă de o echipă a Univestității Aurel Vlaicu din Arad, coordonată de Dana Radu.
Mențiune: ”Obținerea și stabilizarea unor coloranți, antioxidanți și conservanți din deșeuri din fructe prin mijloace ecologice” – lucrare înscrisă de Universitatea Tehnica din Republica Moldova.
În urma târgului, s-au evidentiat următoarele tendințe în cercetarea alimnetară:
– înlocuirea ingredientelor de sinteză cu ingrediente naturale obținute din plante și din reziduuri din plante, prin biotehnologii
– dezvoltarea alimentelor funcționale, prin îmbogatirea acestora cu compuși bioactivi, obtinuți prin valorificarea reziduurilor alimentare
– ameliorarea unor alimente prin tehnologii moderne (exemplu: schimbarea structurii chimice a amidonului, prin 2 procese termice)
– dezvoltarea unor alimente sustenabile, care să prevină risipa alimentară și încalzirea globală
Conferintele știintifice din cadrul Inovaliment au evidențiat tendințele avangardiste în industria alimentară: alimente noi, sustenabile, alimnete printate 3D și ambalaje bioactive.
În cadrul conferințelor medicale, au fost subliniate teorii recente despre influența unor gene asupra longevității, precum și rolul abordării integrate și personalizate, evidențiind legatura dintre nutriție și longevitate.
De asemenea, anul 2021 a fost anul includerii proteinelor din insecte în lista produselor sigure pentru consumul uman, iar în cadrul tărgului am avut o conferință pe tema sustenabilității și alimnetelor viitorului”,