| TINERII ROMÂNI – ACEEAȘI DORINȚĂ DE PLECARE? |
O analiză premergătoare Congresului Studenților din România, realizată de partenerii noștri de la Uniunea Studenților din România.
Fenomenul migrației este definit ca mutarea oamenilor dintr-un loc în altul, cu intenția de a se stabili, permanent sau temporar, în noul spațiu locativ. Cauzele migrației sunt diverse, de la impasuri economice, la probleme de ordin social-politic.
Dorința de plecare s-a manifestat dintotdeauna. Încă din perioada regimului politic trecut, România se confruntă cu aceste migrări, însă reglementările erau de așa natură, încât procesul devenea anevoios și mult prea complex. În acea perioadă, anual, sub 1000 de persoane încercau să părăsească țara, categoriile de vârstă fiind variate, iar motivul principal fiind lipsa libertății.
Conform statisticii realizate de insse.ro, în 2020, aproximativ 25.000 de tineri cu vârstele cuprinse între 20-24 de ani au părăsit România. Deși numărul pare alarmant, acesta este în scădere în comparație cu datele din 2019, când peste 30.000 de tineri au ales meleagurile străine.
În cazul populației tinere, motivele din spatele acestei decizii sunt bine definite: lipsa locurilor de muncă bine plătite, sistemul educațional precar sau lipsa unei rute bine definite în țară.
Anul aceasta, ediția CSR-ului vizează fenomenul migrației, Exodul de Inteligență.
Crezi că poți aduce o contribuție semnificativă în ceea ce privește viitorul țării? Consideri că te poți implica și identifica soluții pentru cele mai importante probleme ale societății?
Atunci te așteptăm cu drag alături de noi, între 19-22 mai, la București, pentru cea de-a XIV-a ediție a CSR.
Vrei să aduci o schimbare? Rămâi informat despre exodul de inteligență, urmărind paginile noastre de social media!
Instagram: