Lansarea volumului în format digital ”Sucevița Îngerilor”

Sucevița Îngerilor

”Sucevița Îngerilor”- format digital 

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României și Asociația ”Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, lansează, miercuri, 9 martie, volumul în format digital ”Sucevița Îngerilor”, în cadrul proiectului pilot ”Rădăcini Culturale Românești”.

Evenimentul va avea loc pe platforma de video-conferințe Zoom, începând cu ora 13:00.

Profesorii invitați să se alăture proiectului ”Rădăcini Culturale Românești” pentru a facilita diseminarea informațiilor către elevii din școlile România.

”Pornind de la premiza că tinerii sunt cei care se vor îngriji de moștenirea noastră culturală în viitor și cei care vor duce mai departe patrimoniul cultural, ne dorim să aducem, prin proiectul ”Sucevița Îngerilor”, în atenția tinerei generații, valoarea universală excepţională a Patrimoniului Mondial UNESCO din România”, a declarat Trisi Cristea, Director General Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

La eveniment sunt invitați să participe profesori, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului educațional și ai administrației publice centrale și locale, specialiști din domeniul patrimoniului cultural, dar și oameni interesați de cunoașterea și redescoperirea patrimoniului cultural românesc.

    ”Lansăm, cu această ocazie, varianta digitală a volumului ”Sucevița Îngerilor”, pentru ca informația extrem de valoroasă, pe care o conține aceast volum, să ajungă la cât mai multe persoane, în special la copii și tineri, care trebuie să cunoască și să conștientizeze valoarea patrimoniului cultural național”, a declarat Trisi Cristea, Director General Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

    ”Sucevița Îngerilor” este primul volum dintr-o serie de 4 volume dedicate promovării unora dintre cele mai importante obiective culturale românești. Este un volum de colecție care promovează Biserica „Învierea Domnului” a Mănăstirii Suceviţa, una dintre cele 8 biserici din Moldova, înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

    Biserica de la Mănăstirea Sucevița a fost inclusă în Lista Patrimoniului UNESCO pe 1 august 2010 și este singura biserică din lume care include o reprezentare a scării Sfântului Ioan Scărarul. Decizia de a include Biserica Mănăstirii Suceviţa între monumentele de importanţă mondială a fost luată datorită zidurilor exterioare acoperite în întregime, în secolele al XV-lea şi al XVI-lea, cu picturi inspirate din arta bizantină.

    Proiectul ”Rădăcini Culturale Românești” are ca scop promovarea patrimoniului UNESCO din România, în mod special în rândul copiilor și tinerilor, prin descoperirea moștenirii culturale, protejate de UNESCO și conștientizarea valorii acesteia.

    Prezentările document cuprind date istorice, registre iconografice și curiozități artistice despre patru situri românești incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

    În perioada următoare vor fi lansate încă 3 volume, care prezintă situri românești aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acestea sunt: Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Humor, Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii Voroneţ și Biserica „Buna Vestire” a Mănăstirii Moldovița. Toate volumele se vor regăsi și în format digital.

    Se acodră certificat de participare!

    Pentru înscriere, accesați link-ul de mai jos:

    https://forms.gle/BkQqdYYxdoGjAk737

     

     

     

    en_US