Astăzi este Ziua internaţională a femeilor în ştiinţă!

Ziua internaţională a femeilor

Astăzi este Ziua internaţională a femeilor în ştiinţă!

Româncele nu sunt doar printre cele mai frumoase femei din lume, ci și unele dintre femeile care au pus umărul la evoluția omenirii. Au purtat, cu cinste, imaginea țării noastre peste hotare, și au influențat generații de-a rândul, prin performanțele lor. Iată câteva dintre numele pe care lepa dat România umanității și care au scris o parte importantă din istoria lumii:

Ana Aslan

Ana Aslan (n.1 ianuarie 1897, la Brăila – d. 20 mai 1988, la București), medic român specialist în gerontologie, academician din 1974, director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958 – 1988).

A evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, aplicând-o pe scară largă în clinica de geriatrie, sub numele de „Gerovital”.

Numeroase personalități internaționale au urmat tratament cu Gerovital: Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali.

Ana Aslan a inventat (în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu) produsul geriatric Aslavital, brevetat și introdus în producție industrială în 1980.

Printre numeroase premii şi titluri acordate de universităţi şi institute de cercetare, în 1952 este recompensată cu Premiul internațional și medalia „Leon Bernard”, prestigioasă distincție acordată de Organizația Mondială a Sănătății, pentru contribuția adusă la dezvoltarea gerontologiei și geriatriei.

Eliza Leonida Zamfirescu

Eliza Leonida Zamfirescu (10 nov. 1887 – 25 nov. 1973) a fost prima femeie studentă a Academiei Regale Tehnice din Berlin (1912), prima femeie inginer din Europa, și mai târziu șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României. Presa vremii a consemnat evenimentul: ”Elisa Leonida, prima femeie inginer din țara noastră și din Germania”. A fost prima femeie membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare.

A participat la război ca membră a Crucii Roșii, ajutând și conducând mai multe spitale de campanie, fapt pentru care a fost decorată. A activat și ca profesoară de fizică și chimie la Școala de Fete ‘Pitar Moș’ sau la Școala de Electricieni și Mecanici din București, condusă de fratele ei, Dimitrie. În 1997 a fost instituit Premiul Eliza Leonida-Zamfirescu.

Raluca Ripan

Raluca Ripan (27 iun. 1894—5 dec. 1975) a devenit, în 1948, prima femeie aleasă membru titular al Academiei Române. Meritul său principal constă în înființarea Institutului de Chimie (1951) pe trei secții: chimie anorganică, chimie organică și chimie fizică. În 1922 a obținut titlul de doctor în chimie la Universitatea din Cluj, cu teza ”Aminele duble corespunzând sulfaților dubli din seria magneziană”, fiind prima femeie din România doctor în științe chimice.

În 1930 și-a luat docența în chimie analitică. Munca sa în domeniul cercetării chimiei a fost recunoscută prin distincții speciale: membru de onoare al Societății de Chimie Industrială din Franța, precum și membru al Societății Germane de Chimie. Raluca Ripan și colectivele îndrumate și coordonate de ea au primit o serie de certificate de autor și titluri de inventator.

Vera Myller

Vera Myller (1 dec. 1880—12 dec. 1970 ), matematician, a fost prima femeie profesor universitar din România. A absolvit secția de științe fizico-chimice a Școlii Superioare pentru Femei ”Bestujev” din St. Petersurg (1897-1902). În 1906 și-a susținut doctoratul în științele matematicii cu teza ”Teoria ecuațiilor integrale folosită la câteva dezvoltări în serie”. A fost asistent universitar la catedra de Introducere în Analiză de la Universitatea din St. Petersburg (1906-1907). Și-a urmat soțul la Iași, unde a devenit doctor docent, în 1910. În 1912, a întemeiat, împreună cu soțul ei, Alexandru Myller, Seminarul Matematic Ieșean și o bogată bibliotecă cu opere fundamentale în domeniul matematic. La 1 noiembrie 1918 a devenit prima femeie profesor universitar din România, predând algebra superioară și teoria funcțiilor la Universitatea din Iași.

en_US