In deschiderea acesteia, Mircea Gogoncea, unul dintre tinerii talentati, membru al Clubului de Excelenta Dan Voiculescu si bursier al fundatiei, a interpretat la chitara doua compozitii ale lui Georg Philipp Telemann “Fantezia I” si Nicolo Paganini “Sonata 23”.
In aceasta atmosfera, invitatii au dezbatut, la initiativa celor prezenti la conferinta, problematica superspecializarii societatii contemporane, dar si aceea a invatamantului romanesc. Concluzia desprinsa a fost aceea ca educatia elevilor în scolile românesti ar trebui sa fie îndreptata mai mult spre cultura.
Tot din perspectiva evolutiei cercetarii, personalitatile invitate au raspuns la intrebari precum: Stiinta nu ar trebui sa se ocupe si de lucruri care nu sunt masurabile?, Este sufletul o functie a trupului?, Cum trebuie vazuta constiinta umana? sau Cum functioneaza mintea umana?
Conferinta “500 de ani de evolutie în Europa – de la elicopterul lui Da Vinci…la acceleratorul de particule”, in cadrul careia Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei a participat in calitate de organizator, se inscrie intr-un lung sir de actiuni derulate in scopul sustinerii cercetarii stiintifice si promovarii valorilor nationale in randul tinerilor. Printre acestea s-a numarat si vizionarea expozitiei “Leonardo da Vinci-Inventiile unui Geniu”, organizata pe data de 19 noiembrie, cu ocazia Zilei Cercetatorului si Proiectantului, pentru 30 de olimipici din Bucuresti. Alaturi de copii s-a aflat si inventatorul Justin Capra, care le-a impartasit tinerilor, asa cum a facut-o si cu ocazia acestei conferinte, o parte din experienta acumulata de-a lungul anilor, in calitate de autor al unui lung sir de inventii.
Cel mai important proiect al Fundatiei, care vine in sprijinul atat al valorilor din domeniul cercetarii cat si din alte domenii de activitate, ramane Premiul Dan Voiculescu. Primul castigator al acestui premiu, din 2008, a fost chiar una dintre personalitatile prezente la conferinta, inventatorul ing. Justin Capra.