DINASTIA VALORILOR ROMÂNEŞTI

Care este rolul valorilor în societate? Copleşiţi de povara cotidianului ne privim ţara de parcă ni se cuvine. Uitând pe acei care cu truda gândului şi răsuflarea geniului au făcut-o să ne fie nu ţară, ci patrie.

Ni se vorbeşte, la şcoala, despre oameni care au adus, fiecare la vremea lui şi în domeniul său câte ceva, adăugând la ceea ce azi numim patrimoniu. Îi evocăm cu sterilă veneraţie, scuturându-le numele de colb, la aniversări şi atât. Uneori uităm că-i avem şi că ne pot fi reper mai solid şi mai de nădejde, într-o lume ce nu-şi mai găseşte repere.

Uităm că România înseamnă oamenii şi valorile româneşti, fie ca sunt ei contemporani cu noi sau nu. Împlinirile lor merită mereu pomenite. Performanţele si excelenţa lor merită a fi cunoscute sau amintite celor mai mici sau mai mari. Pentru cei mai mulţi dintre noi, marile personalităţi pot reprezenta repere în dezvoltarea şi progresul nostru.

Ziua de 31 martie, multora dintre noi nu ne spune nimic mai mult decat o face o altă zi obişnuită.
Dar ar putea reprezenta şi un bun motiv pentru a ne aminti de unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, pe care el însuşi o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”: Nichita Stănescu. Cu 77 de ani în urmă, în judeţul Prahova se năştea cel căruia în 1975 i se acorda Premiul internaţional Johann Gottfried von Herder sau care în 1980 era nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură.

„Poetul nu are biografie; biografia lui este de fapt propria lui operă, mai bună sau mai rea, mai măreaţă sau mai puţin măreaţă” spunea Nichita Stanescu despre el însuşi.
Aceasta este şi invitaţia noastră: să-l descoperim pe poetul Nichita Stănescu şi figura acestuia. Să ni-l amintim. Pe blogul nostru, astăzi, avem onoarea de a găzdui evocarea unui mare scriitor care l-a cunoscut pe Nichita: domnul Traian T. Coşovei.

Pe Nichita îl veţi întâlni, începând din luna aprilie, în parcul “Dinastia Valorilor Româneşti”, care aduce în mijlocul urbanului, printre copii, tineri, adulţi sau bătrâni imaginea marilor personalităţi care şi-au pus amprenta asupra dezvoltării societăţii româneşti, de-a lungul timpului. Figura marelui poet Nichita Stanescu se va afla printre cele 76 de busturi care aduc în zilele noastre unele dintre cele mai importante conştiinţe româneşti.

Proiectul parcului “Dinastia Valorilor Româneşti” este derulat de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei si va prinde viaţă în Parcul Tineretului din Bucureşti, in luna aprilie 2010.

en_US

Stay up to date with the latest news

Stay up to date with the latest news! Subscribe to our newsletter.

You have successfully subscribed to the newsletter. Thank you.