De ce se maturizeaza fetele mai devreme decat baietii?

Daca pana acum doar se observase ca fetele au o maturitate mult mai precoce decat baietii, cercetatorii de la Universitatea Newcastele au reusit sa si demonstreze stiintific aceasta ipoteza. Oamenii de stiinta britanici au dovedit ca creierele fetelor se maturizeaza mult mai repede decat cele ale baietilor, descoperire extrem de importanta, care ar putea ajuta pe viitor la o mai buna intelegere a procesului de invatare si asimilare a informatiilor pe parcursul adolescentei.

Maturizarea fetelor incepe la varsta de 10 ani

In cadrul studiului, oamenii de stiinta au analizat in profunzime creierele a 121 de persoane cu varste cuprinse intre 4 si 40 de ani. Acestia au observat ca pe masura ce oamenii se maturizeaza anumite portiuni ale creierelor lor devin mai mici, deoarece multe din conexiunile inutile dintre celulele neuronale sunt indepartate, conducand astfel la aparitia unui sistem de procesare mai eficient al informatiilor.

Totodata, oamenii de stiinta au remarcat ca acest proces de indepartare a conexiunilor inutile are loc in jurul varstei de 10 ani la fete, iar la baieti acesta incepe sa se declanseze la varsta de 20 de ani. “Absolut intamplator, am descoperit ca exista o diferenta fundamentala intre baieti si fete in materie de dezvoltare. Este vorba despre maturizarea creierului, care consta in anularea unor conexiuni considerate inutile, in favoarea dezvoltarii unora noi, mai importante.

Pierderea unor conexiuni cerebrale in acest mod este chiar avantajoasa pentru functionarea cerebrala, fiindca retelele neuronale se organizeaza astfel mai eficient. La baieti, lucrurile astea se intampla cu zece ani mai tarziu decat la fete”, a explicat Sol Lim, coordonator al studiului.

Schimbari majore in ceea ce priveste conectivitatea informatiilor

Asadar, una dintre cauzele care ar duce la maturizarea precoce a fetelor ar fi schimbarile majore ce apar in creier in ceea ce priveste conectivitatea. Cercetatorii au descoperit ca, desi numarul total de conexiuni este redus, creierul pastreaza legaturi de lunga distanta, foarte importante pentru integrarea informatiei.

Noile descoperiri ar putea explica, de asemenea, de ce functiile creierului nu se afla in declin – ci se imbunatatesc, in aceasta perioada a cresterii. “Acest lucru face parte din procesul de invatare. Creierul, ca intreg, se afla in expansiune, insa pierde din conexiunile sale. Este ca si cum ai fi la o petrecere si toata lumea vorbeste in jurul tau, iar tu nu poti sa te concentrezi. Insa, daca unele dintre acele voci dispar, iti este mai usor sa auzi”, a adaugat si Marcus Kaiser, autor al studiului.

Fetele reusesc sa faca o mai buna filtrare a informatiilor

Oamenii de stiinta au explicat, de asemenea, ca, in timpul procesului de maturizare cerebrala in cazul fetelor, amintirile, sunetele si imaginile similare care apar in creier de mai multe ori sunt sterse, pastrandu-se doar conexiunile importante care se formeaza pornind de la acestea, cum ar fi legatura dintre fata unui cunoscut si vocea lui.

Deocamdata insa, explicatiile cercetatorilor s-au oprit la acest nivel, o concluzie precisa asupra avansului in ceea ce priveste maturizarea cerebrala a fetelor fiind promisa in cadrul unor investigatii ulterioare.

sursa: copilul.ro

en_US