Astăzi îi spune LA MULȚI ANI Majestăţii Sale, Regina Ana. La 18 septembrie 1923, s-a născut prințesa Anne de Bourbon-Parma, devenită, prin căsătoria în exil cu Regele Mihai, la 10 iunie 1948, Regina Ana a României.
A copilărit în Franţa, dar, după izbucnirea războiului, în 1939, la 16 ani, a plecat împreună cu familia în Spania şi în Statele Unite ale Americii, viaţa ei fiind una atipică pentru o prinţesă.
La New York a studiat pictura şi, pentru a-şi câştiga existenţa, a lucrat ca vânzătoare într-un magazin. La nouăsprezece ani s-a înrolat voluntar în armata franceză. A fost împreună cu regimentul ei în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania, până la sfârşitul războiului, fiind decorată cu medalia Crucea de război a Franţei.
Alături de Regele Mihai, Regina Ana a trăit şi cei 50 de ani de exil, timp în care nu a renunţat să clădească Familia Regală a României şi, aşa cum ea însăşi mărturiseşte, „să se identifice cu sufletul țării”.
În anul 324 la 18 septembrie, Constantin cel Mare l-a învins pe Licinius în bătălia de la Chrysopolis, bătălie ce a adus Imperiul Roman sub controlul lui, și în cele din urmă a dus la creștinarea acestuia.
Pe 18 septembrie 1739 prin pacea de la Belgrad, Oltenia este reîncorporată Țării Românești.
În 1809, pe 18 septembrie, se redeschidea “The Royal Opera House ” numită pe atunci Theatre Royal cu premiera Macbeth, de William Shakespeare.
La data de 18 septembrie 1883 se inaugura, la București, “Expoziția cooperatorilor din țară”, exclusiv cu produse meșteșugărești autohtone.
Tot într-o zi de 18 septembrie, în 1851, apărea prima ediție a ziarului american The New York Times sub titlul The New York Daily Times.
În 1904, pe 18 septembrie, apărea, la București (până în anul 1930) săptămânalul umoristic “Furnica”.
La data de 18 septembrie 1911, regizorul Grigore Brezeanu realiza primul film artistic românesc: “Amor fatal”, “drama sentimentală aranjată pentru cinematograf”. Acesta corespundea aspectelor dominante ale producției mondiale din acea vreme. Din distribuție făceau parte Lucia Sturdza-Bulandra, Tony Bulandra, A. Barbelian.
La data de 18 septembrie 1947 era inaugurat Teatrul Municipal din București, cu piesa “Insula”, de Mihail Sebastian.
Tot într-o zi de 18 septembrie, în 1951, avea loc premiera în S.U.A. filmul Un tramvai numit dorință, realizat după piesa cu același titlu a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul a fost regizat de Elia Kazan, care a fost și regizorul piesei de teatru montate pe Broadway. Filmul este, așadar, adaptarea cinematografică a piesei omonime a dramaturgului american Tennessee Williams. În limba engleză, titlul este construit pornind de la un joc de cuvinte între numele unui tramvai real din San Francisco, Desire, și numele francez Desiree. Filmul a avut o distribuție de excepție: Marlon Brando (Stanley Kowalski), Vivien Leigh (Blanche DuBois), Kim Hunter și Karl Malden. Toți actorii, cu excepția lui Leigh, care a înlocuit-o pe Jessica Tandy, au fost aleși din distribuția originală a piesei jucate pe Broadway.
În 1952, pe 18 septembrie, Charles Chaplin și întreaga sa familie părăseau Statele Unite la bordul vasului “Queen Elisabeth”, cu destinația Londra. Pretextul: prezentarea în Europa a filmului Limelight (Luminile rampei). De fapt e începutul exilului definitiv al cineastului american, a cărui expulzare fusese cerută în Camera Reprezentanților încă din 1947. Imediat după plecare, lui Chaplin i se va deschide o anchetă pentru verificarea atitudinii sale morale și a afinităților sale politice, înterzicându-i-se reintrarea în S.U.A., unde nu se va mai reintoarce decât în 1972, doar pentru a primi premiul Oscar pentru întreaga sa activitate.
La 18 septembrie 1997 a intrat în vigoare Convenția ONU asupra interzicerii folosirii, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal.
Pe 18 septembrie 1998 s-a înființat ICANN, o organizație non-profit care se ocupă cu asignarea numelor de domenii și a adreselor IP în Internet.
sursa: magicfm.ro, tvr.ro