S-a întâmplat pe 10 septembrie

Într-o zi de 10 septembrie, în 1868, începea construirea Gării de Nord din București, inaugurată la 13.09.1872. Din 13 septembrie 1872, când s-a inaugurat această gară, s-a dat în exploatare circulația feroviară pe linia Roman–Galați–București–Pitești. Stația a fost denumită inițial Gara Târgoviștei (pentru că artera numită astăzi Calea Griviței se numea pe vremea aceea Calea Târgoviștei) urmând ca în 1888 să ia denumirea actuală.

Chiar dacă la început această gară nu era concepută pentru a deveni principala gară a Bucureștiului, odată cu trecerea anilor aceasta a devenit principalul nod feroviar al Capitalei dar și al României. Ea a fost construită între anii 1868-1872 fiind concepută în formă de U formată din două corpuri paralele legate la capătul dinspre ateliere de un alt corp în orientare perpendiculară, și de-a lungul timpului i s-au adus modificări. Gara de Nord a început să devină neîncăpătoare încă din 1880, iar în 1928 gara avea șase linii pentru plecări și patru linii pentru sosiri. Din august 1944 s-au refacut instalațiile de centralizare electrodinamică din gară, iar liniile și peroanele au fost prelungite pentru a se obține lungimi utile de 350 m. Perioada dintre 1950 și 1990 a cunoscut o creștere foarte mare a traficului feroviar, dar din anul 1990 numărul călătorilor a scăzut de câteva ori, proces care s-a manifestat în toată România. În prezent Gara de Nord este în curs de modernizare.

În 1919, pe 10 septembrie, Puterile Aliate semnau, la Saint Germain, Tratatul de pace cu Austria, prin care se recunoștea, pe plan internațional, unirea Bucovinei cu România.

La data de 10 septembrie 1930, Nicolae Titulescu era ales președinte al Adunării Societății Națiunilor. Figură marcantă a diplomației europene în perioada interbelică și orator deosebit, Nicoale Titulescu a studiat Dreptul în Franța, iar mai apoi a devenit profesor universitar în Iași și București. După ce a ocupat postul de ministru de Finanțe în Guvernul Ion Bratianu-Take Ionescu, în 1920 și-a început activitatea diplomatică ca delegat la Conferința de Pace de la Paris. Un an mai târziu a fost numit trimis extraordinar și plenipotențiar al României la Londra, post pe care l-a ocupat, cu o mica întrerupere, până în 1932. A fost ales, de două ori consecutiv (1930 și 1931) președinte al Ligii Natiunilor, fapt nemaîntâlnit până atunci. A luptat pentru securitatea și integritatea României, precum și pentru menținerea păcii în lume. Spre sfârșitul vieții a emigrat în Franța.

Tot într-o zi de 10 septembrie, în 1960, la Jocurile Olimpice de la Roma, Iolanda Balaș, supranumită de gazde la grande bionda, sărea 1,85 metri și câștiga medalia olimpică de aur la o diferență de 14 cm față de următoarea clasată. În total România a obținut 10 medalii (3 aur, 1 argint, 6 bronz).

Pe 10 septembrie 1964, prima audiție, în țară, a poemului simfonic Vox Maris de George Enescu, interpretat de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Române, dirijată de Iosif Conta.

La data de 10 septembrie 1981, “Guernica”, una dintre cele mai faimoase lucrări ale pictorului spaniol Pablo Picasso – realizată în 1937 ca un protest antirăzboi – era returnată Spaniei după 40 de ani de “exil”. Autorul a cedat pictura Muzeului de Artă Modernă din New York care a înapoiat-o Spaniei abia după ce democrația a fost reinstaurată în țară, așa cum a cerut chiar autorul.

Tot într-o zi de 10 septembrie, în 1988, Steffi Graf, jucătoare germană de tenis, pentru a doua oară în carierara sa înregistra un succes rar, câștigând în același an toate cele patru mari turnee de grand slam, U.S. Open, Australia, Franța și Wimbledon. Rezultatele deosebite au facut ca în 1988 să fie declarată personaliatea sportivă a anului.

La data de 10 septembrie 1996, România pierdea procesul intentat regelui Mihai, prin care i se cerea acestuia să înapoieze cele 42 de tablouri scoase la plecarea sa din țară, incluzand opere ale pictorilor Rembrandt și El Greco.

În 1999, pe 10 septembrie, primul magazin de tip Mall din România era deschis la București.

Pe 10 septembrie 2008, a fost pornit experimentul de reconstituire a unei găuri negre într-un accelerator de particule iniţiat de Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare ( a fost oprit pe 19 septembrie). 

sursa: magicfm.ro, wikipedia.org

en_US