Intre 14 si 16 iunie 2013, Fundatia Carturesti si Ordinul Arhitectilor din Romania organizeaza in Bucuresti, Timisoara si Iasi o noua editie Street Delivery, eveniment-manifest de urbanism, arhitectura si arte care isi propune recuperarea peisajului urban de catre pietoni si comunitate. Desi a acordat in fiecare an o atentie deosebita responsabilitatii sociale, Street Delivery se supune anul acesta analizei Societal, primind marca de Eveniment Responsabil pentru respectarea indicatorilor din patru domenii: protectia mediului, dezvoltarea sociala, dezvoltarea economica si buna guvernanta.
Doua milioane si jumatate de masini circula zilnic printr-un Bucuresti sufocat. Asta inseamna 16 masini pe fiecare spatiu de parcare. Sistemul auto ne ia strada de sub picioare si ne-o vinde inapoi cu pretul petrolului. Strada mai exista doar in vederea ajungerii la altceva: la job, la shopping, la benzinarie. Nu mai e loc sa zabovesti sau sa te plimbi, sa te intalnesti sau sa te joci. Impotriva tendintei generalizate in Romania, Street Delivery inchide strazile pentru masini si le deschide pentru oameni, transformand carosabilul in spatiu de promenada pentru pietoni, biciclisti si cetateni care isi iubesc orasul. Recupereaza-ti spatiul public!
Bucurestiul se plaseaza pe locul 2 in topul celor mai poluate capitale europene, dupa Sofia, cu de 3 ori mai multe noxe decat limita impusa de UE (cf. Ecopolis). Spatiul verde pe cap de locuitor e de 23 mp, cu mult in urma unor orase ca Viena (120 mp) sau Helsinki (100 mp). Chiar si asa, cifrele sunt umflate, incluzand cimitirele si padurile din apropiere. Peisajul urban s-a deteriorat si s-a instrainat de cetateni, devenind rezultatul exclusiv al unor proiecte oficiale si al interventiei dezvoltatorilor imobiliari, derulate in absenta unui dialog real si al implicarii entitatilor care pot negocia armonizarea ambientala si dreptul comunitatii de a influenta calitatea spatiului public.
Street Delivery a reprezentat, incepand cu 2006, un cadru in care societatea civila, artisti, arhitecti, muzicieni, locatari pot oferi o alternativa la felul in care este perceputa locuirea orasului. De-a lungul a trei zile cream o proiectie pozitiva asupra potentialului pe care il are Bucurestiul, ca si alte orase care se confrunta cu situatii similare.