Intr-o zi de 3 mai, in 1469, in Italia, se nastea Niccolo Machiavelli (foto), om de litere italian si autor de scrieri politice (m. 1527).
Pe 3 mai 1494, Cristofor Columb descoperea Jamaica.
In 1560, pe 3 mai, Diaconul Coresi si Tudor Diacul incepeau tiparirea (pana la 30 ianuarie 1561), la Brasov, a “Tetraevanghelului romanesc” tradus din limba slavona.
La data de 3 mai 1802, in Statele Unite, Washington, D.C. era declarat oras.
Tot intr-o zi de 3 mai, in 1847, la Iasi avea loc premiera comediei Piatra in casa de Vasile Alecsandri.
Pe 3 mai 1848 avea loc marea Adunare Nationala de la Blaj, in cadrul careia romanii ardeleni adoptau programul Revolutiei Romane din Transilvania, “Petitiunea Nationala”.
In 1891, pe 3 mai, se infiinta Fundatia Universitara Carol I, actuala Biblioteca Universitara.
La data de 3 mai 1924, echipa Romaniei de rugby castiga prima medalie olimpica pentru tara noastra.
In 1937, pe 3 mai, Pe aripile vantului, romanul scris de Margaret Mitchell, castiga Premiul Pulitzer pentru Fictiune .
Pe 3 mai 1948, Presedintele S.U.A., Harry Truman, semna legea privind instituirea “Planului Marshall” (planul a fost prezentat la 5 iunie 1947 de secretarul de stat George Marshall).
La data de 3 mai 1952, locotenent-colonelul Joseph O. Fletcher si William P. Benedict, americani, aterizau cu un avion la Polul Nord geografic.
Intr-o zi de 3 mai, in 1975, la Campionatul european (feminin) de gimnastica de la Skien, in Norvegia, Nadia Comaneci, la acea vreme o gimnasta necunoscuta in varsta de 13 ani si jumatate, devenea campioana absoluta a Europei si campioana continentala la sarituri, paralele si barna. In acelasi an, agentia de stiri Associated Press a numit-o “Atleta Anului in Romania”. In 1976, Olimpiada de la Montreal a fost denumita sugestiv “Olimpiada Nadiei Comaneci”, iar numele gimnastei romane devenea simbol al gimnasticii mondiale. Nu numai ca a devenit prima gimnasta care a obtinut scorul perfect de zece la olimpiada (de sapte ori), dar a si castigat trei medalii de aur (la individual compus, barna si paralele), o medalie de argint (echipa compus) si bronz (sol). Acasa, succesul sau i-a adus distinctia de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tanara romanca distinsa cu acest titlu. Castigand de 3 ori consecutiv titlul de campioana absoluta a Europei (1975, 1977 si 1979) Nadia Comaneci a intrat in posesia definitiva a cupei transmisibile a acestei competitii, cupa confectionata de F.R. Gimnastica la prima editie din 1957 a Campionatelor Europene. Nadia Comaneci, prima gimnasta din lume care a primit nota zece intr-un concurs olimpic de gimnastica, este castigatoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerata a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX si una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeita de la Montreal”. Este primul sportiv roman inclus in memorialul International Gymnastics Hall of Fame. In 1999, Comaneci a devenit primul sportiv invitat sa vorbeasca la Natiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul International al Voluntariatului. Nadia Comaneci este vicepresedinte al Consiliului Director al Special Olympics, Presedinte Onorific al Federatiei Romane de Gimnastica, Presedinte Onorific al Comitetului Olimpic Roman, Ambasadorul Sporturilor Romanesti, Vicepresedinte in Consiliul Director al Asociatiei Distrofiei Musculare, si membra a Fundatiei Federatiei Internationale de Gimnastica. A fost distinsa de doua ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO. In decembrie 2003, i s-a publicat prima sa carte, Scrisori catre o tanara gimnasta (in engleza: Letters To A Young Gymnast).
In 1976, pe 3 mai, Paul McCartney aparea intr-un concert din America pentru prima oara in zece ani, alaturi de trupa Wings.
Pe 3 mai 1979, Margaret Thatcher castiga alegerile si devenea prima femeie prim–ministru din istoria Marii Britanii. A detinut aceasta functie pana la 22 noiembrie 1990.
Tot intr-o zi de 3 mai, in 1991, Asociatia mondiala a ziarelor si Federatia Internationala a Editorilor de Ziare adoptau ziua internationala a presei libere.
Pe 3 mai 1995, Comisia Europeana aproba documentul cunoscut sub numele de Cartea Alba, care cuprindea o serie de masuri pe care statele din centrul si estul Europei ar trebui sa le adopte pentru a se alinia pietei interne a Uniunii Europene, in vederea obtinerii statutului de membru.
In 1997, pe 3 mai, Garry Kasparov incepea partida de sah cu supercomputerul Deep Blue.
Astazi este Ziua mondiala a libertatii presei.
sursa: magicfm.ro, a1.ro, infoazi.ro