S-a întâmplat pe 19 februarie

S-a născut pe 19 februarie, 1876, la Hobița, Gorj. Constantin Brâncuși este cel mai important sculptor român. A contribuit la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.

Despre, Constantin Brâncuși, în 1937, cunoscutul sculptor Henry Moore scria: „Brâncuși a fost acela care a dat epocii noastre conștiința formei pure”.

Constantin Brâncuși: „Am șlefuit materia pentru a afla linia continuă. Și când am constatat că n-o pot afla, m-am oprit; parcă cineva nevăzut mi-a dat peste mâini.”

Intr-o zi de 19 februarie, in 1866, aparea lucrarea cercetatorului Gregor Mendel Cercetari asupra plantelor hibride, in care sunt formulate legile fundamentale ale ereditatii (legile lui Mendel).

In 1473,  s-a născut Nicolaus Copernicus, astronom polonez, autor al teoriei heliocentrismului. (m. 1543)

Pe 19 februarie, in 1878, cel mai prolific inventator american al epocii, Thomas Edison, breveta fonograful – primul aparat folosit pentru inregistrarea si reproducerea mecanica a sunetelor. Ironic, daca te gandesti ca Edison era partial surd inca din adolescenta! Fonograful s-a nascut, insa, dintr-o eroare. Se spune ca Edison vroia sa inventeze un amplificator pentru telegraf si i-a dat asistentului sau o schita dupa care acesta urma sa construiasca aparatul. Ce a iesit? Fonograful, pe care Edison l-a botezat “aparatul de vorbit”.

La 19 februarie 1878 era semnat Tratatul de pace ruso–turc de la San Stefano, care incheia razboiul ruso–turc, recunostea independenta Romaniei, dar sacrifica Dobrogea, care era cedata Rusiei, iar aceasta isi rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detasata la 1856.

Pe 19 februarie 1936, s-a născut Marin Sorescu, poet, dramaturg si eseist (m. 1996).

Anul 1959, 19 februarie,  Statul Cipru devine independent.

Pe 19 februarie 1964 Romania era desemnata, impreuna cu alte state, sa faca parte din Comisia speciala a O.N.U., insarcinata cu elaborarea principiilor de drept international referitoare la relatiile prietenesti de cooperare intre state.
In 1970, pe 19 februarie, se desfasura, la Bucuresti, adunarea generala de constituire a Academiei de Stiinte Sociale si Politice. Presedinte de onoare al Academiei era ales seful statului, Nicolae Ceausescu.

In 1999, pe 19 februarie s-a desfasurat, pentru prima oara la Bucuresti, cea de-a 26-a sesiune anuala a Conferintei Permanente a Organizatiilor Atlantice (SCAO), organism neguvernamental al NATO. Reuniunea a avut loc sub deviza “NATO – Cea de a 50-a aniversare, viitorul Aliantei Atlantice in secolul XXI. Provocari si crize”.

sursa: mediafax.ro, antena3.ro, magicfm.ro

en_US