S-a întâmplat pe 9 ianuarie

Intr-o zi de 9 ianuarie, in 1768, la Londra se nastea, din initiativa lui John Philip Astley, ceea ce cunoastem astazi sub numele de circ (circul modern). Philip Astley este recunoscut, de altfel, drept parintele circului modern. John Philippe Astley, un fost subofiter in cavaleria usoara, inchiriaza un teren la marginea Londrei si amenajeaza un manej pentru cai. Diametrul acestuia, 13 metri, a ramas un standard pentru manejurile circului de mai tarziu. Pentru a atrage spectatorii, pune un trompetist in mijloc, angajeaza un dansator pe sarma si un clovn. Succesul il duce la Paris, unde cumpara alt teren si construieste alt circ. Dupa revolutia franceza de la 1789 se intoarce in Anglia, dar circul ramane in urma lui. Intre timp, in 1737 se nastea, la Udine, in Italia, Antonio Franconi, care ajunge si el in Franta si infiinteaza un circ la Rouen. Circul arde si el pleaca la Paris, unde cumpara circul lui Astley. In 1805 lasa afacerea fiilor, Laurent si Henri, care, peste doi ani, inaugureaza faimosul Circ Olympique. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, circurile invadeaza Europa. Sunt fie trupe ambulante, fie stabile. Primul circ modern construit in Romania a fost cel intemeiat de Teodor Sidoli in 1874 pe locul actualei berarii Gambrinus si al Hotelului Cismigiu.

Tot intr-o zi de 9 ianuarie, in 1865, in Romania, se punea in circulatie emisiunea filatelica “Alexandru Ioan Cuza”, cu efigia in oval.

In 1888, pe 9 ianuarie, era promulgata, in Romania, legea pentru infiintarea unui serviciu de navigatie fluviala si maritima.

La 9 ianuarie 1954 avea loc inaugurarea Teatrului de Opera si Balet din Bucuresti, azi Opera Nationala Romana – foto.

Tot intr-o zi de 9 ianuarie, in 1968, era creata Organizatia Tarilor arabe Exportatoare de Petrol (OPEC). Sediul central al OPEC este situat in Viena, Austria. Scopul principal al organizatiei, conform statutului ei, este determinarea celor mai bune modalitati pentru apararea intereselor statelor membre, in mod individual si colectiv; intocmirea si adoptarea metodelor pentru a garanta stabilizarea preturilor pe pietele actiunilor petroliere internationale in vederea eliminarii fluctuatiilor daunatoare si inutile.

Pe 9 ianuarie 1972, aviatorul si industriasul american Howard Hughes declara presei, prin telefon din Bahamas, ca presupusa sa biografie, scrisa de Clifford Irving, era un fals. Autorul Clifford Irving facuse senzatie in media cand a pretins ca a scris impreuna cu el autobiografia autorizata a lui Hughes. Hughes era atat de retras incat nu a aparut imediat in public pentru a respinge aceasta declaratie, facand multi oameni sa creada ca lucrarea lui Irving este o autobiografie veritabila. Totusi, inainte de publicarea cartii, Hughes l-a denuntat pe Irving printr-o teleconferinta si proiectul a fost expus ca o iselaciune. Irving a fost acuzat de frauda si condamnat la 17 luni de inchisoare. In anul 1977, cartea “Inselaciunea” de Clifford Irving a fost publicata in Anglia – este povestea acestor evenimente. Filmul “The Hoax” cu Richard Gere se bazeaza pe aceasta poveste.

La 9 ianuarie 2003, un pian care ii apartinuse lui Elvis Presley era vandut la licitatie cu 685.000 de dolari.

en_US

Stay up to date with the latest news

Stay up to date with the latest news! Subscribe to our newsletter.

You have successfully subscribed to the newsletter. Thank you.