S-a intamplat pe 5 decembrie

Pe 5 decembrie 1492, Cristofor Columb descoperea insula Haiti, astazi un stat din America Centrala, in Marea Caraibelor, situat pe treimea de vest a insulei Hispaniola (din grupul de insule Antilele Mari). Are granita cu Republica Dominicana la est, iar capitala este orasul Port-au-Prince.

In 1791, pe 5 decembrie, murea la Viena, la varsta de 35 de ani, Wolfgang Amadeus Mozart. In martie 1790 daduse ultimul sau concert public. Pana la moartea sa a mai compus opera Flautul fermecat, cu care a obtinut un succes enorm. Incepand din luna noiembrie 1791, sanatatea lui Mozart s-a degradat progresiv. Cauza decesului nu este clara. Diagnosticul medicului constatator era: hitziges Frieselfieber („febra cu eczema”). Alte cauze pomenite erau: reumatism, febra reumatica (infectie streptococica), sifilis, trichineloza, Purpura Schönlein-Henoch („hiperemie generalizata”), congestie renala, insuficienta cardiaca si venisectie. Speculatiile nu au lipsit, suspectandu-se o otravire pusa la cale de rivalii lui, cum ar fi fost Antonio Salieri. La 4 decembrie starea lui s-a ameliorat trecator, drept pentru care a mai lucrat in acea zi la compozitia Requiem-lui, pe care nu va reusi sa-l termine. Exista marturii ca Requiemul a fost comandat compozitorului de o persoana necunoscuta, care i-a venit in vizita fiind imbracata in straie de culoare neagra. Persoana a fost mai tirziu identificata-acesta era un slujitor al unui conte vestit. Contele avea intentia de a se interpreta Requiemul compus de Mozart cu ocazia incetarii din viata a sotiei sale, reclamand cretia drept compozitie proprie. Mozart era convins ca muzica si-o scrie pentru propria sa moarte.

In anul, 1864, tot intr-o zi de 5 decembrie,  Alexandru Ioan Cuza promulgă legea instrucțiunii, prima lege prin care învățământul era organizat în mod unitar și erau stabiliți anii de studiu: învățământul primar, de patru ani, gratuit și obligatoriu, cel secundar, de șapte ani și universitar, de trei ani.

Pe 5 decembrie 1868, la New York se deschidea prima scoala pentru biciclisti, care anunta cursuri pentru cei care vroiau sa invete sa mearga pe velociped.

In 1901, se naste Walt Disney (foto), desenator, regizor și producător de film animat american (d. 1966). Walter Elias Disney (n. 5 decembrie,1901 – d. 15 decembrie, 1966) a fost un regizor, producător, animator, scenarist și antreprenor american , câștigător de 22 de ori alpremiilor Oscar. Numele său este unul comun în orice casă americană și este cunoscut chiar și în rândul copiilor. El a fost fiul Florei și al lui Elias Disney și a avut trei frați și o surioară. Fiind co-fondator (alături de fratele său, Roy O. Disney) al studioului Walt Disney Productions, Walt a devenit unul din cei mai cunoscuți producători de film din lume. Compania sa, cunoscută acum sub numele de The Walt Disney Company, are venituri anuale de peste 30 de miliarde de dolari. Walt Disney este cunoscut mai ales ca și producător de film, precum și ca un inovator al animației și al parcurilor tematice. A fost nominalizat la 61 de premii Oscar și la sapte premii Emmy, deținând recordul pentru cele mai multe nominalizări la Oscar. Disney și echipa sa a creat unele din cele mai celebre filme din lume și unele din cele mai cunoscute personaje, inclusiv cel pe care majoritatea îl consideră alter-ego-ul său, Mickey Mouse. Walt Disney a murit de cancer pulmonar la 15 decembrie, 1966, cu cinci ani inaintea deschiderii megaproiectului Walt Disney World din Florida.

Tot intr-o zi de 5 decembrie, in 1933, era abrogat amendamentul la Constitutia SUA care interzicea fabricarea si consumul bauturilor alcoolice (“Legea prohibitiei”), in vigoare de la 16.01.1920. In Statele Unite se incheia astfel prohibitia, care nu a determinat, asa cum se dorise, o imbunatatire a vietii sociale si economice, fiind marcata de coruptie, crime si ilegalitati.

La 5 decembrie 1940, intr–o scrisoare adresata lui Ion Antonescu, C.I.C.Bratianu ii cerea generalului sa puna capat dezordinii create de legionari, dezordine ce ar putea ameninta chiar independenta tarii.

Pe 5 decembrie 2001, avea loc ceremonia de inaugurare a noului edificiu al Bibliotecii Academiei Romane, cu o suprafata de aproximativ 16.000 de metri patrati.

 

Sursa: magicfm.ro

en_US