Semnificația zilei de 30 octombrie

În 1858, s-a născut Duiliu Zamfirescu, unul dintre fondatorii romanului românesc. A scris versuri, proză scurtă, piese de teatru, dar cea mai importantă contribuție a sa la literatura română o reprezintă romanele sale din Ciclul Comăneștenilor (Viața la țarăTănase ScatiuÎn războiÎndreptăriAnna, ceea ce nu se poate). Acestea se constituie în primul ciclu din literatura română, asemănător ciclului lui Emile Zola Les Rougon-Macquart. Cele cinci volume au fost scrise departe de țară, la Roma, când autorul lucra la legația română din Italia. La acestea se adaugă primul roman epistolar din literatura noastră, Lydda. Prin intermediul familiei Comăneșteanu, reprezentantă a vechii boierimi, opusă parveniților de teapa odiosului personaj Tănase Scatiu, romancierul ne oferă imaginea complexă a societății românești de la finele veacului al XIX-lea. Via și conacul unde se retrăgea erau în comuna Faraoanele, în apropiere de Odobești. Casa există și astăzi, fiind Casă Memorială. Scriitorul este înmormântat în Cimitirul din Focșani (Sud).

Tot intr-o zi de 30 octombrie, in 1724, incepea la Bucuresti constructia Bisericii Stavropoleos, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura din perioada fanariota (construita in stil brancovenesc).

În anul 1751 s-a născut Richard Sheridan, scriitor irlandez şi director de teatru, cel mai de seamă reprezentant al comediei engleze în secolul XVIII. Este cunoscut pentru “Şcoala calomniei” – 1777, “Critica sau repetiţia unei tragedii” – 1779 şi “Pissarro” – 1799 (m. 7 iulie 1816).

Pe 30 octombrie 1837 aparea Jurnalul lui Alexandru Ghica, domnul Tarii Romanesti (1834-1842), prin care era acordat satenilor dreptul de a se stramuta in orase; “Jurnalul” a fost anulat in 1843 de noul domn, Gheorghe Bibescu.

Tot intr-o zi de 30 octombire, in 1922, Benito Mussolini devenea prim-ministru al Italiei. Benito Amilcare Andrea Mussolini a fost conducatorul fascist al Italiei intre anii 1922 si 1943. A creat un stat fascist utilizand propaganda si teroarea de stat. Folosindu-si carisma, controlul total al mediei si intimidarea rivalilor politici, a ruinat sistemul democratic de guvernare existent. Intrarea sa in cel de-al doilea razboi mondial alaturi de Germania lui Hitler a facut din Italia o tinta a atacurilor Aliate, ceea ce a dus in final la caderea si moartea sa. In noiembrie 2004 a fost votat al 34-lea mare italian intr-un sondaj de opinie TV.
Pe 30 octombrie 1925, inginerul scotian John Logie Baird facea prima demonstratie publica a unei transmisii mecanice de imagini pe circuite de sarma. John Baird a devenit prima persoană care a transmis imagini in miscare cu ajutorul unui sistem mecanic. Suntem exact la inceputurile televiziunii!

In 1938, pe 30 octombrie, se difuza radiofonic in New Jersey Razboiul lumilor, o prelucrare a romanului lui H.G. Wells de catre Orson Welles. Evenimentul a starnit panica in randurile a mii de oameni care chiar au crezut ca S.U.A. au fost invadate de martieni.

Tot intr-o zi de 30 octombrie, in 1961, U.R.S.S. lansa in arhipelagul Novaia Zemlia bomba cu hidrogen denumita Bomba Tarului, cea mai puternica arma nucleara construita si detonata vreodata. Scopul ei a fost doar demonstrarea capacitatii tehnologiilor militare ale U.R.S.S. S-a construit un singur exemplar (cea detonata), iar o macheta se afla in prezent la Muzeul armelor nucleare rusesti din Sarov. Bomba este una dintre cele mai „curate” bombe atomice create vreodata, 97% din energia ei fiind data de reactia de fuziune nucleara (care nu produce reziduuri radioactive). Bomba Tarului era de 4000 de ori mai puternica decat bomba atomica detonata la Hiroshima in 1945.

In 1973, pe 30 octombrie, era inaugurat Podul Bosfor din Istanbul. Desi nu este printre cele mai lungi sau cele mai late poduri din lume, este renumit pentru faptul ca leaga doua continente, Europa si Asia. In 2005, a avut loc pe podul Bosfor un meci de tenis de cinci minute, primul jucat intre doua continente.

Sursa: mediafax.ro, magicfm.ro, wikipedia.ro

en_US