Efectul televizorului asupra copilului

In primele luni de viata, vederea unui bebelus este inca neclara. Abia pe masura ce creste el poate sa distinga obiectele unele de altele, in special pe cele care sunt relativ aproape de el. Prin urmare, atunci cand pare captivat de imaginile de pe ecran, asta se datoreaza de fapt miscarii pe care o percepe si, uneori, melodiilor placute care insotesc imaginile.

START LA 18 LUNI
Abia de la aceasta varsta copilasul incepe sa se descurce cu interpretarea imaginilor pe care le vede. Problema este insa viteza cu care acestea se deruleaza. Copiii mici prelucreaza inca foarte incet informatiile pe care le primesc din exterior, pentru ca terminatiile nervoase si creierul lor sunt inca nedezvoltate.
Deci, pur si simplu, copilul nu are deocamdata capacitatea “tehnica” de a urmari cu adevarat un film de desene animate.

ATENTIE, PERICOL!
La varsta asta, culorile si sunetele prea “tari” pot sa agreseze un copil mic. Un sunet strident poate sa creeze frica. In plus, atentie! Un copil lasat prea mult in fata televizorului se poate obisnui prea tare cu succesiunea rapida a imaginilor, iar mai tarziu, succesiunea mai lenta a paginilor unei carţi poate sa i se para ingrozitor de plictisitoare. Ca sa nu mai spunem ca aceasta succesiune rapida de sunete si imagini il agita si il obosesc prea tare.

TELEGENII?
Oricat de mult ne-am dori, ca parinti, copilul nu este cu adevarat atras si impresionat, de zambetul mamei, de ursuletul de plus sau de cuburile lui colorate. Televizorul nu il intereseaza, ci il… hipnotizeaza. Ideea ca, astfel, inteligenta unui copil se dezvolta mai repede este doar o dorinta.
Ca sa existe un real castig pentru copil, trebuie ca mama lui sa interactioneze permanent cu el. Sa-i explice fiecare scena si sa-i raspunda, cu calm, la toate intrebarile.

MATURITATE LA 2 ANI
Acum, copilul incepe sa vorbeasca binisor. Emisiunile de la televizor incep sa-l distreze cu adevarat. Poate chiar sa si retina unele dialoguri simple. Totusi, capacitatea lui de a se concentra este de scurta durata.
Nu inţelege inca si nici nu poate sa urmareasca desfasurarea unei actiuni intregi, a unei emisiuni. Chiar daca il vezi stand cuminte si captivat, e indicat sa continui sa-i explici in detaliu tot ce vede.

TV NON-STOP?
Obiceiul de a lasa televizorul sa functioneze incontinuu nu este deloc bun. Zgomotul permanent de fond impiedica copilul sa se concentreze pe o scena anume. Consecinţa? Apar tulburari de atentie si predispozitie spre apatie.

SOMNIFER LA CUTIE?
Categoric nu! Ca sa se linisteasca si sa adoarma, bebe are nevoie sa se simta protejat. Vocea, atingerea si mirosul mamei si al tatalui sunt suficiente. Televizorul deloc!

CE PROGRAM E BUN?
Ca sa alegi programul sau filmul potrivit pentru copilasul tau trebuie sa optezi pentru unul care foloseste un vocabular asemanator cu cel pe care copilul tau il are. Imaginile lente, cu culori blande si sunete armonioase, lipsite de stridente de orice fel. Asta inseamna ca tu trebuie intotdeauna sa vizionezi inaintea puiului tau filmul sau emisiunea respectiva.

Sursa: parinti.com

en_US