Strategii de comunicare cu copilul scolar

“Abia astept sa mai creasca putin copilul meu. Macar asa ma voi putea intelege mai bine cu el.” Spune mama unui prescolar. Si totusi, problemele nu inceteaza atunci cand copilul creste. Nici nu am putea spune ca ele sunt mai multe, insa exista modificari si schimbari in diferite arii, iar in cea care tine de comunicare, schimbarile sunt multe. Pot sa apara o serie de dificultati si neintelegeri intre parinti si copii atunci cand vine vorba de comunicare.

Cum comunica la aceasta varsta copiii?

O data cu trecerea timpului si inceperea scolii, copiii incep sa isi dezvolte mai multe abilitati de comunicare.

  • Incep sa puna intrebari mai complexe. Daca atunci cand sunt mai mici, intrebarile “De ce?” par fara sfarsit, o data cu inceperea claselor primare, copiii incep sa inteleaga lucrurile intr-un mod mai profund, sa se gandeasca la diverse aspecte ale unei probleme si pot surprinde parintii cu intrebari interesante.

  • Isi adapteaza strategia de comunicare la mediul in care se afla. Parintii pot observa ca fiul sau fiica lor comunica altfel cu colegii de clasa sau cu prietenii de joaca si intr-un alt mod cu rudele sau cu fratii si surorile. Evident, acest lucru se intampla pentru ca incep sa petreaca din ce in ce mai mult timp cu alti copii, la scoala, la joaca sau la cursuri extrascolare si este important pentru ei sa se adapteze in aceste grupuri.

  • Pot sa critice, sa respinga sau sa puna la indoiala lucrurile pe care le spun parintii. Este rezultatul dezvoltarii gandirii critice, lucru care ar trebui sa ii bucure pe parinti, desi nu le este usor de obicei sa ii faca fata. Copiii pot incepe sa isi contrazica parintii, sa aduca argumente impotriva a ceea ce spun acestia sau chiar sa faca apel la alta sursa de informatie:”Dar la scoala am invatat altceva!”.

  • Incep sa aiba mici secrete. Un coleg sau o colega pe care il/o simpatizeaza, anxietatea legata de un test sau un conflict cu un coleg de clasa pot fi pastrate secret fata de parinti. Copiii aleg sa nu mai comunice cu parintii despre tot ce li se intampla la scoala sau la joaca, iar parintii pot avea surprize din acest punct de vedere.

  • Pot fi impulsivi sau pot refuza sa mai comunice.  Pentru ca inca nu au un control asupra propriilor emotii, copiii pot reactiona impulsiv in situatii de comunicare, rostind cuvinte nepotrivite, exprimandu-si furia sau frustrarea ori pot pur si simplu sa refuze sa comunice. Este important ca parintii sa nu reactioneze exagerat la aceste manifestari, ci sa afle ce se ascunde in spatele lor. Copilul tau a iesit trantind usa dupa ce ai facut o gluma despre el? Poate este bine sa te intrebi ce emotie i-a trezit gluma care l-a facut sa reactioneze astfel si sa incerci sa eviti data viitoare aceasta situatie.

Strategii de comunicare cu un scolar

Partea buna in comunicarea cu un copil de aceasta varsta este ca de acum puteti avea discutii destul de complexe si de interesante, din care nu doar copilul are de castigat informatii (cum se intampla la varste mai mici).  

1. Arata-i respect. Ironia, critica, glumele care au drept tinta copilul, intreruperile, lipsa de disponibilitate pentru comunicare din partea parintilor (“Nu acum, nu am timp!”) ii transmit copilului ca el nu este suficient de important pentru ei si ca nu merita respectul lor. De aceea, de multe ori, copiii ofera in schimb ceea ce primesc: lipsa de respect fata de parinti. Asadar, este bine sa iei in serios ce iti povesteste copilul, chiar daca este vorba doar despre ce s-a intamplat in pauza dupa ora de mate in curtea scolii si sa eviti sa il intrerupi, sa glumesti pe seama lui sau sa minimalizezi importanta subiectului.

2. Foloseste umorul. Chiar daca acest indemn pare a fi in contradictie cu cel de mai sus, este vorba de umor care nu e indreptat catre copil. Copilul tau ti-a povestit ceva amuzant? Nu ezita sa duci gluma mai departe. Sau este putin trist ori ingrijorat? O perspectiva mai vesela asupra problemei il poate ajuta sa ii faca fata mai usor.

3. Recunoaste atunci cand ai gresit. La aceasta varsta, copilul incepe sa isi dea seama, cel putin intuitiv, cand cineva greseste fata de el prin atitudine sau gesturi si, mai ales, cand sustine ceva care nu este adevarat sau logic. Asadar, daca iti dai seama ca ai gresit (ca te-ai comportat incorect fata de copil sau ai spus un lucru care nu corespunde realitatii), recunoaste acest lucru si explica de ce ai facut acest lucru. Il vei incuraja pe copil sa faca la fel cand i se intampla lui acest lucru si ii vei confirma ca este important pentru tine felul in care comunici cu el.

4. Reformuleaza in propriile tale cuvinte ce ti-a spus. Este o strategie pe care o poti pastra pentru toate etapele de dezvoltare a copilului. Il ajuta pe copil sa vada ce mesaj a transmis si pe tine sa verifici daca ai inteles corect.

5. Acorda-i timp. De multe ori, parintii ocupati prefera sa nu isi intrerupa activitatea si sa amane discutia cu copilul, atunci cand acesta le solicita atentia. De obicei insa, discutiile cu un scolar nu sunt atat de lungi incat sa iti intrerupa pentru foarte mult timp activitatea. In cateva minute, este posibil sa “rezolvi problema” si sa te poti intoarce la ceea ce faceai.

Sursa: suntparinte.ro

en_US