Temele copiilor. Sfaturi pentru părinți

Din ce in ce mai des si din ce in ce mai multi copii vin la scoala cu teme incomplete sau neefectuate motivand ca „Mi-a fost rau”, „N-am avut timp s-o fac”, „N-am stiut sa rezolv”, „Aaa… am uitat!”. De ce fac asta?

Poate pentru ca vor sa se asemene cu multi dintre parintii lor care vin acasa dupa serviciu si se odihnesc neavand grija „temei pentru acasa”.
Poate pentru ca prefera sa se joace decat sa munceasca. Adeseori, copiii nu inteleg importanta temei pentru acasa si nu-si pot imagina ca poate fi placut sa inveti. Dupa ce jumatate din zi au fost tinuti „inchisi” intre peretii clasei, nu mai vor sa deschida iarasi cartile si caietele. Oricat de bine intentionati ar fi, sunt distrasi de televizor, de calculator sau de alti copii.Este randul parintilor sa isi asume rolul de profesori, „chinuindu-se” sa-si ajute copiii sa invete cine stie ce lucru pe care, probabil, unii dintre ei l-au uitat demult. De aceea, devin frustrati deoarece, pana la urma, e treaba copilului, nu a lor. Astfel, este posibil sa inceapa discutiile si tensiunile in familie. Multi parinti pot deveni excesivi de pretentiosi sau neputinciosi cand incearca sa-si ajute copiii la lectii. Acest lucru dauneaza atat relatiei dintre parinte si copil, cat si modului in care percepe copilul procesul de invatare.Care este perspectiva unui cadru didactic asupra acestei probleme? Iata cateva sfaturi utile parintilor:

  • Cuvantul de ordine in casa este bine sa fie „munca inaintea jocului”. Copilul trebuie convins ca facutul temelor este responsabilitatea lui, asa cum parintii au alte responsabilitati.
  • In primul rand este bine sa il obisnuiesti sa faca in fiecare zi temele, sa transforme acest lucru intr-un element de rutina. Impreuna cu copilul, de comun acord, stabiliti momentul potrivit rezolvarii temelor: imediat dupa scoala, dupa masa de seara, inainte sau dupa emisiunea TV preferata. Prima optiune este solutia adoptata de cele mai multe ori pentru ca ii scapa de grija temelor.
  • Evita sa pornesti o lupta pentru putere pe acest subiect. Daca totusi copilul nu vrea sa si le faca, parintele va vorbi cu profesorul despre posibilele consecinte, care pot acoperi o gama larga: interdictia de a iesi in pauza, ramanerea dupa program, calificative diminuate etc.
Practic, sunt cateva etape ce trebuie urmate:

  • Nu-l mai lasa sa stea mult la televizor sau la calculator, marile lor ispite. Discutati intervalele orare fara televizor sau calculator, cele dedicate temelor, lecturii suplimentare si activitatilor impreuna cu ceilalti membri ai familiei.
  • Invata-ti copilul care este scopul temelor: consolidarea celor invatate la scoala in ziua respectiva. Asa va intelege ca nu este un lucru scornit de adulti ca sa-i strice dupa-amiezile, ci ii asigura un drum mai usor si mai sigur catre reusita scolara.
  • Invatati-i pe copii urmatorul truism: „Daca nu o faci azi, trebuie s-o faci maine”. Dati un exemplu personal de la serviciu sau alte situatii cu care a intrat si el in contact de-a lungul vietii de familie.
  • Daca nu reusesc sa-si faca tema, fii alaturi de el spunandu-i lucruri de genul: „Da, e cam complicat”, „Hai sa incercam impreuna!”, fara a face insa un obicei din aceasta.
  • Incurajazeaza-l sa-i spuna profesorului daca unele aspecte ale temei sunt prea grele pentru el. Este posibil sa fie nevoie de munca diferentiata si inca nu s-a depistat lucrul acesta.

Este important ca parintii sa-si ajute copiii, dar fara sa se lase pacaliti si sa faca tema in locul lor. Daca nu ai certitudinea ca iti poti ajuta copilul in mod eficient la lectii, e bine sa rogi pe altcineva sa-l ajute: o ruda, un frate mai mare, un meditator sau poti apela la sistemul after school.

Sursa: suntparinte.ro
en_US