Bursierii Fundaţiei Dan Voiculescu la Inventika 2011

Doi dintre tinerii susţinuţi de Fundaţia Dan Voiculescu, Ionuţ Budişteanu şi Radu Secătureanu, ambii în vârstă de 17 ani, îşi prezintă, zilele acestea, invenţiile la cea de-a doua ediţie a Salonului INVENTIKa pentru TINERI, desfăşurat la Romexpo (în pavilionul 14/C4).

Printre cele 20 de invenţii care participă în perioada 05 – 08 octombrie 2011, la secţiunea destinată tinerilor inventatori de la Salonul Internaţional de Invenţii, Cercetare Şţiintifică şi Tehnologii Noi, se află şi lucrările a doi tineri, membri ai Clubului de Excelenţă al Fundaţiei Dan Voiculescu.

Unul dintre ei este Ionuţ Budişteanu, un informatician specializat încă de la 11 ani în software şi altgoritmi. Pentru performanţele sale în acest domeniu, tânărul a devenit membru al celei mai mari asociaţii internaţionale de informatică – Association for Computing Machinery. În 2010, Ionuţ Budişteanu a fost premiat la Olimpiada Internaţională a Invenţiilor în Informatică din Statele Unite, iar cu doar câteva zile în urmă, pentru una dintre invenţiile sale, el a primit o medalie de la prestigioasa Universitate Yale din Statele Unite. El este, din 2010, bursier al Fundaţiei Dan Voiculescu.

La salonul tinerilor inventatori, Ionuţ prezintă trei dintre lucrările sale: “Interfaţa pentru nevăzători” – un program care ar putea ajuta persoanele cu deficienţe de vedere să se deplaseze cu ajutorul calculatorului, “Interfaţa creier-computer” – un soft care controlează calculatorul cu ajutorul gândirii şi un soft educaţional pentru tinerii electronişti, intitulat “Electro tools-soft educational 2.0”, care creează circuite electrice. În viitor, fiecare dintre acestea ar putea da naştere unei noi ere tehnologice.

Cel de-al doilea tânăr, reprezentant al Fundaţiei Dan Voiculescu la Salonul de invenţii pentru tineri, este Radu Secătureanu. Produsul conceput de el, împreuna cu echipa “GlassKeep”, se numeşte “AlphaOne1” şi reprezintă o carcasă ecologică de calculator, cu un spaţiu special conceput de depozitare pentru componentele hardware ale unui computer.

Cea de-a doua ediţie “INVENTIKa pentru TINERI”, la care participă în acest an 38 de tineri inventatori, se desfăşoara în cadrul Salonului Internaţional de Invenţii, Cercetare Stiintifică şi Tehnologii noi INVENTIKA 2011.

Anual, la fiecare dintre cele XV ediţii ale salonului, cele mai bune inventii au fost premiate. Şi în acest an, jurizarea lucrărilor prezentate la Inventika 2011 va fi făcută de un Juriu Internaţional.

Din respect pentru capacitătile inovative ale românilor, Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu, departament destinat tehnologiei şi cercetării, va acorda vineri, în cadrul ceremoniei de premiere, cinci premii speciale pentru cei mai buni inventatori. Trei dintre acestea vor fi destinate tinerilor inventatori.

[oqeygallery id=155]

Fotografii Dan Marinescu/FDV

 

 

en_US