Încurajați-i pe copii să aibă un hobby

Intotdeauna sunt respectate si apreciate persoanele care au un hobby, care si-l cultiva constant. Investesc timp si pricepere intr-o  actiune care le aduce satisfactii si le umple sufletul de bucurie. Cu atat mai mult este de laudat atunci cand exista har pentru pasiune.

Dati-le copiilor un exemplu personal, avand voi insiva o  pasiune. Invatati-i pe cei mici sa nu piarda timpul aiurea si sa-si aleaga un  hobby. Duceti-l la sala, la club, inscrieti-l la cursuri. Cumparati-i instrumentele necesare si carti despre  domeniul respectiv. Totul incepe cu o joaca si intr-o zi poate atinge podiumul performantei.

SPORTIVUL
Copiii  iubesc sportul in general si fotbalul in special. A sta in fata  televizorului non stop pe un canal de sport nu se cheama ca ai o pasiune, ci o  obsesie. Sportivul trebuie sa mearga in sala de gimnastica, pe terenul de  fotbal, baschet, tenis sau volei, la bazinul de inot. Copilul nu trebuie fortat  sa faca un sport care nu ii place. Important este sa descoperiti ramura sportiva  catre care are inclinatie. Nu-l obligati sa faca scrima cu  orice pret. Anumite discipline sportive sunt bune in cresterea si dezvoltarea  armonioasa a corpului. Copiii mici de inaltime cresc usor cand practica inot sau  baschet. Cei isteti pot fi indrumati spre sah.

Exista totusi si copiii care practica un sport la nivel profesionist. De obicei, parintii sa opun fiindca au impresia  ca „scoala” e pe locul al doilea. Nu fiti radicali de la inceput. Competitiile  sportive dezvolta ambitia. Poate copilul nu va neglija scoala si, in plus, poate  va face performanta, va deveni un campion. Se duc constant la sala, la  antrenamente, participa la competitii. Intr-o zi o sa va mandriti cu el atunci  cand va avea si rezultate bune la invatatura si va fi si invingator la  campionate.

Important este ca timpul acordat sportului sa nu-l  depaseasca pe cel dedicat educarii si scolii.  Reteta succesului nu inseamna sport si iar sport. Parintii trebuie sa stie sa  puna piciorul in prag atunci cand lucrurile scapa de sub control. De exemplu,  sport se cheama si fotbalul cu prietenii pe terenul de joaca. Copilul uita sa  mai paraseasca spatiul de joc. Trebuie sa-l chemati de cateva ori pana il  convingeti sa se desprinda de gasca lui.

Cand alegeti un sport pentru copilul vostru este bine sa tineti cont de preferintele copilului, de varsta lui, de sex, de recomandarile  profesorilor si ale antrenorilor.  Pentru anumite sporturi exista o varsta minima limita de inscriere. Altele nu sunt indicate suta  la suta fetelor, de pilda boxul.
Adesea tatal isi insoteste  copilul la sala de sport. Uneori tatal considera ca si pescuitul sau vanatoarea  sunt un sport. Cei mici nu percep lucrurile la fel, de aceea nu-i luati pe copii  sa va insoteasca la activitatile dedicate exclusiv adultilor.

COLECTIONARUL
In general,  colectionarul alearga peste tot pentru a-si imbunatati colectia sa si petrece  multe ore de studiu in domeniul respectiv. Unii copii  colectioneaza carti, altii abtibilduri, albume, fotografii, CD-uri muzicale,  DVD-uri cu filme, jucarii, mascote, pixuri, papusi, masinute. Imaginatia nu are limite, de aceea poate fi vorba si despre pliculete cu zahar,  pungi de cadouri, etichete, frunze.

Nu ingraditi creativitatea celor mici. Lasati-i sa stanga  tot ce isi doresc. Colectionarea inseamna cautare, sortarea obiectelor dupa  anumite forme si culori, schimb de lucruri cu alti copii, interactivitate si studiu. Invatat-i pe cei mici sa citeasca si  sa se documenteze pe tema colectiei lor. De pilda, in cazul abtibildelor cu  animale copilul poate afla multe lucruri despre animalele pe care le cunoaste  mai putin, apoi le poate vedea si recunoaste in vizita la gradina zoologica.

PICTORUL
Scrie, deseneaza, coloreaza, picteaza. Pe foi, pe ziare si reviste, pe pereti.  S-ar putea sa devina un pictor celebru, dar pana acolo ajutati-l pe copil sa-si dezvolte acest talent. Nu trebuie sa-i lipseasca trusa de  pensule, mini-sevaletul, culorile. Vizitati impreuna expozitii de pictura, muzee  de arta, colectionati carti despre opera si arta unor pictori celebri.

Mai mult, cateva desene realizate de copil trebuie inramate si puse in casa la loc de cinste. Astfel, micutul intelege ca ii este  apreciata munca si va fi incurajat in pasiunea sa. Cand lucrurile i-au amploare,  inscrieti-l la un club de pictura pentru a i se indruma pasii intr-un mod  organizat si profesionist.

MUZICIANUL
Unora le  place muzica. Un pasionat are multe albume, CD-uri si casete. Se inchide intr-o  camera si asculta cu sunetul dat la maxim. Copiaza, monteaza, compileaza. Apoi  le arata altor copii si face schimb de melodii. Adesea cade  frant de oboseala, dar tot pe fundal muzical. Indiferent de varsta lui, nu  lasati copilul sa uite si de masa si de somn si de lectii. Nu-i interziceti sa  se ocupe de muzica, daca aceasta este pasiunea lui, ci stabiliti-i un  program care sa le includa pe toate.

Cand este pasionat de un instrument muzical, testati-l daca  are aptitudini pentru a imbratisa o cariera in domeniu. Daca nu, il poate studia  la un club sau se poate incadra intr-o formatie de copii.

GRADINARUL
Exista si pasiuni  care nu-l indeparteaza pe copil de casa. Incercand sa-si imite  mama sau bunica, unor copii le place sa se ocupe de gradinarit.  In sfarsit, o pasiune cu care sunt de acord si adultii. Fiindca il pot pune si  la treaba pe copil. Profitati de hobby-ul lui si atrageti-l sa faca si ceva util. De pilda, sa mature mereu in curte, sa aiba grija de  flori, de copacei, de arbusti.

Petreceti impreuna clipe minunate in foisor sau in leagan. Asa pasiune, da.  Cumparati-i carti despre plante si flori. Si o stropitoare. Se  va juca mereu cu ea.

Sursa: www.prokid.ro

en_US