8 trucuri utile studentilor pentru a avea mai mult timp liber

In toiul examenelor partiale, gandul tau zboara adesea la timpul liber care a devenit ca si inexistent. Lucrurile tind sa se complice si mai mult in sesiune, dar nu sunt deloc usoare nici in restul anului universitar. Ce faci pentru a avea mai mult timp liber? Iata 8 trucuri!

Pentru a-ti face ordine in viata si a-ti organiza timpul, in asa fel incat sa poti include si momente de relaxare si distractie, este important sa aplici cateva tehnici de time management.

 1. Fa-ti liste

In special daca ziua ta include o multime de activitati, este o greseala sa iti inchipui ca le vei putea organiza eficient in minte – sau, chiar mai mult decat atat, ca le vei putea retine pe toate! Fa-ti un obicei, asadar, din a-ti crea liste cu sarcini si activitati zilnice, saptamanale, lunare, astfel incat sa te poti organiza cu mai multa usurinta.

2. Stabileste prioritatile

Dupa ce ai intocmit listele de activitati, stabileste care sunt prioritatile. Astfel, vei sti intotdeauna care sunt urgentele si cum iti poti organiza mai bine ziua, in asa fel incat sa iti ramana timp si pentru tine.

3. Planifica-ti saptamana

La inceputul fiecarei saptamani, aloca timp pentru a-ti organiza programul. Astfel, vei reusi sa acoperi “timpii morti” si sa stii mereu ce ai de facut pentru a-ti duce sarcinile la bun sfarsit in timp util. De asemenea, in acest fel nu risti sa ignori planurile pe termen lung care implica activitati zilnice ori saptamanale pe o perioada mai mare de timp.

4. Invata sa spui nu

Nu putini sunt aceia care ajung sa fie acaparati de activitatile zilnice doar pentru simplul fapt ca nu reusesc sa ii refuze pe cei din jurul lor. Pentru a te putea concentra pe ceea ce conteaza cu adevarat pentru tine, dar si pentru a beneficia de timp liber suficient, invata sa spui nu. Tine minte mereu care iti sunt prioritatile si actioneaza in functie de acestea, indiferent de pretentiile si dorintele celor din jur.

5. Gandeste inainte de a actiona

De cate ori nu ti s-a intamplat si tie sa spui da unei activitati, pentru ca mai appi sa regreti? Inainte sa te inhami la o noua sarcina, gandeste-te foarte bine daca timpul iti permite sa te ocupi si de aceasta.

 6. Descopera obiceiurile proaste

Creeaza o lista cu acele obiceiuri care te impiedica sa fii eficient, sa iti organizezi bine timpul si sa ai rezultatele pe care ti le doresti. Este posibil sa fie vorba despre procrastinarea constanta sau despre orice alt tip de obicei daunator. Oricum ar fi, stabileste exact care sunt obstacolele si propune-ti sa le elimini, rand pe rand.

7. Noteaza-ti telurile

Nu are sens sa iti umpli timpul cu activitati care nu servesc scopurilor tale. Inainte de a sti, insa, care sunt sarcinile folositoare si care nu, este important sa stii clar care iti sunt telurile, pe termen scurt si lung. Noteaza-le intr-un caiet si revizuieste-le periodic, pentru a-ti ajusta programul in consecinta.

8. Nu te transforma intr-un perfectionist

Este important sa fii constient de faptul ca anumite sarcini nu necesita dedicarea ta totala. De pilda, un e-mail catre un coleg nu ar trebui sa iti ia mai mult de cateva minute. Invata, asadar, sa faci diferenta intre sarcinile care trebuie sa fie realizate foarte bine si cele care trebuie, pur si simplu, indeplinite.

Sursa: studentie.ro

en_US