Astăzi se sărbătoreşte în întreaga lume Ziua Mondială a Educaţiei, instituită de către UNESCO în 1994.
Pe 5 octombrie, în 1789, în timpul Revoluţiei Franceze, are loc Marşul Pâinii, la care participă în special femei. Ele pornesc din Paris către Versailles pentru a-i cere regelui Ludovic al XVI-lea să promulge decretele care aboleau feudalismul şi să scadă preţul pâinii, care la acea oră constituia pentru francezi trei sferturi din hrana zilnică. Prin protestul lor, au reuşit să-l aducă pe rege împreună cu întreaga sa curte la Paris, dar preţul pâinii nu a scăzut.
Tot într-o zi de 5 octombrie, în 1895, lângă Londra are loc prima cursă ciclistă contra cronometru pe şosea. Evenimentul a fost organizat de North Road Cycling Club, pe un traseu de 50 de km.
În 1944, pe 5 octombrie, franţuzoaicele primesc drept de vot. Franţa a fost printre tările codaşe în acordarea acestui drept femeilor. Premiera mondială aparţinea Noii Zeelande care le-a permis în 1893 să se apropie de urne, urmată de Australia în 1902, apoi de Finlanda în 1906 şi de Norvegia în 1913. Anglia a urmat exemplul în 1918, Germania în 1919 şi Statele Unite în 1920.
Pe 5 octombrie 1947, Harry Truman devenea primul Peşedinte al Statelor Unite ale Americii care se adresa naţiunii într-un mesaj televizat transmis din interiorul Casei Albe.
Tot într-o zi de 5 octombrie, în 1962, membrii trupei The Beatles au lansat primul lor hit în Anglia, Love Me Do. Discul de debut conţiea piesele Love Me Do pe partea A şi P.S. I Love You pe partea B.
În 1965, pe 5 octombrie, compozitorul şi dirijorul american Henry Mancini, care în întreaga carieră a primit 72 de nominalizări Grammy (din care a primit 20 de premii) şi 18 nominalizari la Oscar (din care a caştigat 4), primea un disc de aur pentru coloana sonoră a filmului Pantera roz.
Pe 5 octombrie 1983, omul politic polonez Lech Walesa primea Premiul Nobel pentru Pace. Născut în 1943, Lech Wałęsa era electrician, fără studii superioare. La scurt timp după ce s-a angajat la Şantierele Navale Gdańsk a devenit sindicalist. Pentru activitatea sa independentă în cadrul sindicatelor, a fost persecutat de guvernul polonez comunist, supravegheat de poliţia secretă, concediat în 1976 şi arestat de mai multe ori. Lider charismatic, a fost cofondator al primului sindicat independent din Europa de Est comunistă, Solidaritatea şi a îndeplinit funcţia de preşedinte al Poloniei între 1990 şi 1995.
Şase ani mai târziu, în 1989, tot într-o zi de 5 octombrie, liderul spiritual al Tibetului, cel de-al 14-lea Dalai Lama (Tenzin Gyatso), a fost recompensat şi el cu Premiul Nobel pentru Pace. Născut într-o familie de fermieri din nord-estul Tibetului, el a fost recunoscut drept al 14-lea Dalai Lama la vârsta de numai patru ani. Dalai Lama trăieşte în exil din 1959 când a părăsit Tibetul după nouă ani sub autoritate chineza. El a militat pentru independenţa Tibetului şi pentru autonomia regiunii. Comitetul Nobel i-a acordat înalta distincţie subliniind că în lupta sa pentru eliberarea Tibetului, Dalai Lama s-a opus constant violenţei.
În 2000, pe 5 octombrie, demonstraţiile din Belgrad, pe atunci capitala Serbiei, au dus la căderea regimului autoritar şi a lui Slobodan Miloşevici. Manifestările sunt cunoscute sub numele de Revoluţia Buldozer.
Pe 5 octombrie 2006, la fosta casă din nordul Londrei a legendarului Bob Marley era dezvelită o placă comemorativă în onoarea artistului. Evenimentul a fost parte a Black History Month, o suită de evenimente care omagiau contribuţia culturală a comunităţii afro-caribiene.
Sărbătoriţii zilei sunt actrita britanică Kate Winslet, ultimul preşedinte al Cehoslovaciei şi primul preşedinte al Republicii Cehe, Václav Havel, muzicianul englez Brian Johnson de la AC/DC şi artistul şi activistul irlandez Bob Geldof.
Sursa: magicfm.ro