Educație prin joacă

În unele țări civilizate bunele maniere sunt studiate de către elevi la școală. Uitate şi  neînţelese de la o generaţie la alta, evocate cu nostalgie atunci când admirăm rafinamentul străbunicilor noştri, bunele maniere par dificil de aplicat ”ca la carte” în galopul cotidian. Însă copiii care participă la cursul de bune maniere, organizat de Fundația dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu PlaYouth România, ne demonstrează contrariul.

Atelierul de bune maniere este interactiv şi relaxat. Ana, profa de bune maniere, vine cu multe sfaturi şi exemple uşor de reţinut şi aplicat. Aici copiii învaţă primele noţiuni de protocol şi etichetă şi, cel mai important, învață cum să le pună în practică.

Elaborate de-a lungul secolelor de marile curţi regale, regulile de etichetă aveau drept scop impunerea unor ierarhii politice sau sociale. În epoca libertăţii absolute, ce rost mai au bunele maniere? Ei, bine, cursul de bune maniere îi ajută pe copii să își dezvolte abilităţile sociale într-un mod elegant, prind încredere în ei, au o atitudine calmă, descoperă ce înseamnă integritatea şi leadership-ul. Lecţiile de bune maniere le oferă deprinderi care îl vor ajuta pe tot parcursul vieţii.

La final, poate nu vor reuşi să fie la fel de subtili precum domnii şi doamnele din secolul al XIX-lea, dar sigur vor privi cu mai multă relaxare, îngăduinţă şi tact diversele provocări cotidiene.

Începând cu această toamnă, cursul de bune maniere din cadrul ”CLUBULUI DE EXCELENȚĂ” al Fundației dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a devenit unul dintre cele mai dorite cursuri. Copiii adoră să participe la curs, iar părinții sunt primii care văd rezultatele.

Să cunoşti şi să respecţi atât de multe reguli poate să pară o misiune grea, mai ales pentru cei mici. Însă totul se simplifică atunci când copii nu trebuie doar să le reţină, ci înţeleg exact de unde vin. Într-o lume în care politeţea este uneori tratată ca o slăbiciune, copiii învaţă că bunele maniere sunt, de fapt, punctul lor forte.

Când şi cum se răspunde la salut, cum trebuie să te porţi la masă şi cum se aleg cadourile sunt doar câteva dintre lucrurile pe care copiii le învaţă la cursul de maniere desășurat în cadrul ”CLUBULUI DE EXCELENȚĂ” al Fundației dan Voiculescu. Cursul se adresează copiilor cu vârste între 6 şi 13 ani şi poate completa cu succes portofoliul educaţional al oricărui elev.

 

ro_RO