Educaţi-vă copilul cu vorba bună şi fără violenţă

Modul în care ne adresăm copiilor este foarte important. S-a demonstrat că dacă le vorbim urât sau îi jignim le diminuăm încrederea în ei. Vorbiţi-le frumos dacă vreţi să devină nişte adulţi încrezători în forţele proprii

Mintea copiilor este plină de întrebări. „Cine sunt eu?” sau „Care este locul meu în lume?”. De aceea orice remarcă făcută de părinţi sau de persoanele apropiate (bunici, educatori) care începe cu formularea „tu eşti” are un impact semnificativ asupra copilului. Dacă părintele se plânge mereu de micuţ, acesta va înţelege că este o pacoste. Din păcate, cuvintele supărătoare adresate unui copil nu se uită niciodată pentru că ele sunt salvate undeva în creierul lui, pentru totdeauna.

Profeţii care se împlinesc de la sine

Cea mai mare greşeală pe care o fac unii părinţi este aceea de a le adresa copiilor replici  jignitoare, de tipul: „Nu eşti bun de nimic”, „Eşti rău”, „Semeni cu tatăl tău”, „Nu mă mai bate la cap”. Acestea sunt doar câteva dintre cele mai uzuale formulări folosite de părinţi atunci când sunt supăraţi în vreun fel pe copii. Aceste vorbe nu numai că îl fac pe copil să se simtă prost pe moment, dar acţionează în subconştientul lor modelându-le o imagine de sine greşită, cu repercusiuni asupra personalităţii sale ca adult. Toate aceste replici adresate repetitiv sunt denumite „profeţii” care, din păcate, se pot întâmpla de la sine prin efectul lor de hipnoză asupra creierului copilului.

Atenţie: Dacă vreţi să vă disciplinaţi copiii, nu folosiţi cuvinte umilitoare nici măcar în glumă şi nu faceţi comparaţii.

Replici care NU trebuie spuse copiilor

Studiile de psihologie au realizat un clasament al celor mai folosite replici pe care părinţii le adresează copiilor atunci când sunt stresaţi: „Mai bine nu te năşteai”, „Mă omori cu zile”, „Nu eşti bun de nimic”, „Îmi vine să te strâng de gât”, „Eşti prost/leneş/ neîndemânatic”, „N-ai minte”, „Habar nu ai pe ce lume trăieşti”, „Nu ţii cont de nimic”. Toate aceste  mesaje au impact negativ asupra copilului deoarece ele produc efecte atât la nivelul conştiinţei, cât şi în subconştient şi nu se vor uita niciodată.

Sfat! Abţineţi-vă de la aceste replici jignitoare. Efectul lor cel mai grav nu este cel imediat, ci cel pe termen lung. Niciun un părinte nu îşi doreşte un copil timorat, nefericit sau lipsit de respect de sine.

Vorba dulce multe aduce

În locul cuvintelor grele, părinţii trebuie să se obişnuiască să folosească formulări pozitive, care să îl încurajeze pe micuţ şi să îi sporească încrederea în propriile forţe. Chiar dacă suntem supăraţi pe copil nu trebuie să îl hipnotizăm cu replici dure, ci să le înlocuim cu un mesaj care să îi transmită dorinţa noastră de a nu mai face acel lucru, eventual sub formă de sfat. Asiguraţi-l de dragostea voastră chiar şi atunci când greşeşte. Nu îl ameninţaţi, nu îl umiliţi, nici acasă nici în public. Aveţi răbdare cu această fiinţă care este încă în formare şi are nevoie de răbdarea şi de bunătatea voastră.

Sfat:  Chiar dacă simţiţi nevoia să vă descărcaţi dându-i copilului o palmă, nu uitaţi că acest gest îl va determina pe copil să creadă că autoritatea este de partea celui care deţine supremaţia fizică şi există posibilitatea să devină agresiv cu copiii cu care vine în contact.

Sursa: Revista Felicia

ro_RO