Dr. Marius Geantă despre medicina viitorului, în cadrul Ingredients Show 2020

Dr. Marius Geantă a fost prezent, în cadrul Ingredients Show, în calitate de consultant al Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, partener științific al acestui eveniment.

În cadrul Ingredients Show doctorul Marius Geantă a vorbit despre alimentația ca factor cheie în prevenția personalizată, o componentă a medicinei viitorului, care propune o nouă abordare a pacientului, în funcție de bagajul genetic.

Alimentația reprezintă unul dintre factorii importanți în prevenție, fiind direct responsabil de evoluția negativă a pacientului spre boli grave precum: diabet, obezitate, cancer, etc. într-un cuvânt, bolile secolului XXI.

Cunoașterea genomului uman (totalitatea genelor unui individ), analiza microbiomului (totalitatea microbilor care populează tractul digestiv) și tehnologiile actuale permit obținerea unor scoruri poligenice (un profil de risc individual). Aceste scoruri indică un profil de risc al fiecărui individ pentru anumite boli grave precum diabetul, obezitatea, cancerul, mare parte dintre acestea fiind cauzate de comportamente greșite printre care și alimentația.

În momentul de față alimentația se bazează pe niște principii generale în care consumul de sare, grăsimi, alcool, etc. dăunează grav sănătății. Cunoașterea genelor ne ajută să înțelegem de ce anumite persoane cu comportamente nesănătoase, nu evoluează spre boli grave, în timp ce altele, cu același comportament, evoluează negativ. În acest moment cunoaștem din ce în ce mai bine genele, încât să putem știi cu exactitate ce și cât ar trebui să mâncăm, în funcție de bagajul genetic, pentru a ne menține sănătoși.

Știința adaptării alimentației, în funcție de bagajul genetic, se numește nutrigenetică, o nouă abordare a medicinei umane, din perspectiva individului, prin aportul specific de alimente, în funcție de metabolismul individual, ce poate asigura o funcționare optima a organismului.

Obiectivul acestei noi științe este acela de a obține o mai bună calitate a vieții, prin abordarea nutriției personalizate.

 

 

ro_RO